Stav stromov merali špeciálnym prístrojom

  • Spravodajstvo
  • 24. januára 2018, 09:24
  • Autor:Daniela Serišová

Piešťanské parky zažívajú každoročne množstvo chvály najmä z úst zahraničných návštevníkov. Turisti doslova žasnú, koľko stromov sa v meste nachádza. O tie sa však treba aj svedomite starať a Službám mesta Piešťany (SMP), ktoré na zeleň dohliadajú, to dá veru zabrať.

Keďže v Piešťanoch rastie mnoho stromov s vysokou spoločenskou a sadovníckou hodnotou (hodnotné stromy), v decembri minulého roka zrealizoval správca verejnej zelene kontrolu vybraných stromov a ich zdravotného stavu meraním špeciálnym prístrojom – akustickým tomografom.
Prístroj využíva systém zvukových vĺn. Tie sa odrážajú v danom strome a prenášajú sa naspäť do snímača, ktorý merania ukladá do špeciálneho softvéru. Pomocou tejto technológie možno zistiť výskyt dutín a hnilôb, ktoré nie sú na povrchu viditeľné.
Merania sa zrealizovali v troch lokalitách – v mestskom parku, na Radlinského a Staničnej ulici. „Výsledky merania sa použijú ako podporný materiál pri zaraďovaní drevín do výrubového povolenia alebo ako smerodajný materiál pre výkon práce arboristov na ošetrenie drevín,“ hovorí architekt SMP Denis Bechera.
Podľa jeho slov o výrube jednotlivých drevín rozhodnú až na mestskom úrade. Do veľkej miery sa však budú riadiť výsledkami meraní. K výrubu poškodených drevín, ktoré schváli mesto, by malo prísť až ku koncu tohto roka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela