Slušné Slovensko chce čoraz viac ľudí

  • Spravodajstvo
  • 20. marca 2018, 17:09
  • Autor:am

Zhromaždenia žiadajúce slušné Slovensko neutíchajú ani po demisii dnes už bývalého predsedu vlády Roberta Fica. Naopak, naberajú na intenzite. V piatok 16. marca napriek sychravému počasiu na Námestie slobody v Piešťanoch prišlo doposiaľ najviac obyvateľov. Odhaduje sa, že ich bolo viac než 500.

Hneď v úvode organizátori uviedli, že zhromaždenie sa nehlási k žiadnej politickej strane. Ich zástupkyňa Mária Zelenayová na pódiu priblížila, prečo sa vlastne ľudia na námestí zišli a čo požadujú: „Výmena rolí neznamená zmenu politiky. Stále žiadame nezávislé vyšetrenie brutálnej vraždy dvoch mladých ľudí. Nesmieme dovoliť, aby sa znovu skutok nestal. Nesmieme dovoliť, aby vo vedení vyšetrovania zotrvávali ľudia, ktorí majú priame alebo nepriame prepojenie s hlavnými podozrivými vo vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.“ Pripomenula, že od ohavného činu už uplynuli tri týždne a vinníka stále nedolapili.
Po prvotných slovách nasledovala minúta ticha za zosnulých. Potom na pódium vystúpili piati rečníci, učiteľka z piešťanského gymnázia Ľubica Synaková, architektka Lívia Gažová, cestovateľ a autor knihy Ako sa v Kambodži lekvár kosí, Lukáš Osvald, výtvarník Peter Kalmus a novinár Denníka N Andrej Sarvaš. Spomínala sa demisia už bývalého premiéra R. Fica, prepojenie vlády s talianskou mafiou, stav štátu, jeho školstva, zdravotníctva, apatia národa i odchody mladých do zahraničia.
Protest sa niesol v pokojnom duchu, zaznelo len zopár hanlivých označení na premiérovu bývalú štátnu radkyňu. Ľudia skandovali heslo „Dosť bolo Fica“, symbolicky si zaštrngali kľúčmi. Na transparentoch sa dalo čítať, že národ sa hnevá a výmena vládnych „figúrok“ mu nestačí.
Zhromaždenie stoviek obyvateľov napokon ukončila štátna hymna, ktorú na pódiu zaspievala Kristína Anyalaiová. Po nej sa ľudia rozišli, podaktorí podpísali i petíciu za referendum o predčasných voľbách alebo zapálili sviečku. Pietne miesto z minulých týždňov však bolo odstránené, a tak obyvatelia zapaľovali sviečky pri novej fotografii.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel