Slovakiatour sa nám už máli

  • Spravodajstvo
  • 31. januára 2018, 10:10
  • Autor:Gabo Kopúnek

Počas uplynulého víkendu sa v priestoroch bratislavskej Incheby uskutočnil 24. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour. Kým iné regióny vítali návštevníkov, ten náš potenciálni turisti hľadali márne.

Po prvýkrát za dlhé roky sa ho s expozíciou Trnavský samosprávny kraj (TTSK) nezúčastnil. Spolu s ním prišli o možnosť prezentovať sa mnohé mestá, obce či podnikateľské subjekty kraja. Výnimkou bol len región severného Záhoria, teda okresy Senica a Skalica.
„Prezentujeme sa vďaka Oblastnej organizácii cestovného ruchu Záhorie, ktorá zastrešuje tri okresy – Malacky, Senica a Skalica. Keďže Malacky spadajú pod Bratislavský samosprávny kraj, tak sme tu ako súčasť ich expozície,“ vysvetlil okolnosti primátor Holíča a donedávna tiež podpredseda TTSK Zdenko Čambal.
Zarážalo ho však, že ako jediný zo samosprávnych krajov chýbal práve ten trnavský. „Neviem, z akého dôvodu, dokonca som sa pred chvíľou dozvedel, že sa TTSK na poslednú chvíľu odhlásil a zaplatil storno poplatok osemtisíc eur. V dobe, keď sa bijeme o každého turistu, každé jedno prenocovanie, je to zlý signál samotnému cestovnému ruchu a ľuďom, ktorí chcú náš kraj navštíviť. Dúfam, že bude pre to relevantné vysvetlenie,“ poznamenal Čambal v otvárací deň veľtrhu.
Ako dodal, ešte v novembri 2017, kým bol podpredsedom TTSK, bolo všetko zajednané. „Neviem, kde sa stala chyba, nové vedenie kraja to malo dotiahnuť. Pridanou hodnotou expozície kraja vždy bolo, že ponúkla zázemie samosprávam, organizáciám cestovného ruchu, podnikateľom. Teraz tu vlastne nie je nik, čo je v rozpore s tým, čo nový župan hovoril vo svojej kampani.“

V expozícii slovenských kúpeľov by ste tie piešťanské hľadali márne.

Absenciu expozície TTSK na veľtrhu vysvetlilo nové vedenie kraja tým, že to predchádzajúce nezanechalo ucelenú koncepciu prezentácie župy, ktorá by zohľadňovala potreby kraja v tejto oblasti. „Zanedbaný bol aj proces samotnej prípravy expozícií na veľtrhy, keďže po nástupe nového vedenia nebola zabezpečená účasť na žiadnych veľtrhoch, dokonca ani na tých, ktoré sa mali uskutočniť už v januári 2018. Nové vedenie v časovej tiesni pripravilo účasť TTSK na veľtrhu Regiontour v Brne. Žiaľ, vzhľadom na plánovaný rozsah expozície sa už v reálnom čase nepodarilo zabezpečiť realizáciu účasti na Slovakiatour,“ informoval nás Peter Markovič, riaditeľ kancelárie predsedu TTSK.
V súvislosti s prezentáciou župy chce vraj nové vedenie pri rozhodovaní zohľadňovať aj efektívne vynakladanie finančných prostriedkov, keďže účasti na veľtrhoch predstavujú výraznú položku rozpočtu určeného na prezentáciu celého kraja. „Nové vedenie župy sa zároveň bude zaoberať aj otázkou vhodnosti takejto formy prezentácie a v budúcnosti zváži aj iné, modernejšie podoby, ktoré umožnia prezentovať kraj vo väčšom rozsahu a za menej vynaložených finančných prostriedkov,“ spresnil P. Markovič.
Ako dodal, výstavisko Incheba, po obdržaní stanoviska TTSK v prípade veľtrhu Slovakiatour v Bratislave, priamo kontaktovalo aj Oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany ohľadne záujmu vystavovať, o čo však OOCR neprejavila záujem. „O tom, že TTSK nebude mať na Slovakiatour expozíciu, sme sa dozvedeli neskoro, tesne pred začiatkom veľtrhu. Osobne o ponuke Incheby neviem, no zaoberali sme sa myšlienkou združenia peňazí na zakúpenie výstavného priestoru, čo sa však nestretlo so záujmom jednotlivých členov, keďže doteraz sme sa propagovali na veľtrhoch bezplatne v rámci informačného stánku TTSK,“ uviedol Peter Tremboš, predseda predstavenstva OOCR Rezort Piešťany.
Ako OOCR sa Rezort Piešťany v Inchebe nepredstavil už vlani. „Túto možnosť využili v rámci expozície TTSK len niektorí členovia Rezortu Piešťany. Už minulý rok sme viac preferovali podobnú výstavu v Drážďanoch, nakoľko je nemecký trh pre rozvoj turizmu v kúpeľnom meste dôležitejší. Slováci totiž mesto i kúpele poznajú a skôr by bolo pre nás zaujímavé propagovať sa v Košiciach ako v Bratislave. V Drážďanoch sa budeme prezentovať aj tento rok,“ dodal P. Tremboš.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela