Školu na Trajane opäť predávajú

  • Spravodajstvo
  • 21. septembra 2017, 07:19
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Ruina niekdajšej školy na sídlisku Adam Trajan v Piešťanoch je opäť v pozornosti poslancov a vedenia radnice. Mesto ju chce znovu predať. To sa mu však nedarí už celé roky a predchádzajúce zastupiteľstvo schválilo zámer objekt zbúrať.

Na tento účel si súčasný primátor Miloš Tamajka po svojom nástupe na radnicu našiel na účtoch mesta vyčlenených 80-tisíc eur. Pre tento balík peňazí však našlo nové vedenie iné uplatnenie, a tak útočisko bezdomovcov a drogovo závislých i naďalej chátra bez povšimnutia zodpovedných.
Niekdajšia škola na sídlisku A. Trajan svojmu účelu neslúži už viac ako desať rokov. Budova ostala opustená a prinavrátiť do nej život sa nikdy nepodarilo. Na chvíľu síce ožila nádej, keď o objekt prejavila záujem letecká škola IKARIA, no tieto rokovania sa rozplynuli dostratena.
Bývalé vedenie mesta sa snažilo objekt za pomoci štátnych dotácií prebudovať aj na zariadenie pre seniorov. Ani tento zámer nebol úspešný a mesto financie nezískalo, a tak v závere svojho volebného obdobia prijalo vtedajšie zastupiteľstvo rozhodnutie, že objekt sa ide zbúrať, a vyčlenili časť finančných prostriedkov v objeme 80-tisíc eur do mestského rozpočtu na rok 2014.

Objekt sa stal rajom pre bezdomovcov a drogovo závislých.

„Disponovali sme odhadmi, že táto suma nebude stačiť a že by na zbúranie bolo potrebných okolo 400-tisíc. Ako by to nakoniec bolo a aká by bola konečná cena, ukázala by až verejná obchodná súťaž. V každom prípade ja aj dnes tvrdím, že v zodpovednosti k ľuďom, čo tam žijú, ak mesto nevie nájsť jej využitie vo vlastnej réžii a všetky projekty, ktoré by nenarúšali pokoj v tejto lokalite, zlyhali, objekt treba zbúrať aj napriek tomu, že to zrejme lacné nebude,“ ozrejmil nám situáciu vtedajší primátor Remo Cicutto.
Postoj súčasného vedenia mesta je však opačný a vo svojom návrhu predloženom na mestskej rade 11. septembra uvádzajú, že v priebehu tohto roka sa našli záujemcovia o kúpu objektu, a preto žiadajú zrušiť predchádzajúce uznesenia mestského zastupiteľstva o jeho zbúraní a, naopak, žiadajú prijať uznesenie, ktorým by mesto mohlo niekdajšiu školu opäť predávať vo verejnej obchodnej súťaži.
V rámci rokovania mestskej rady však odzneli aj iné návrhy. Poslanec Juraj Brna navrhoval preskúmať možnosť, či sa tento objekt nedá legislatívne rozdeliť na viac budov tak, aby ho mesto mohlo predávať po častiach. To, že budova ako celok sa predať nedá, si myslí aj Tomáš Hudcovič.
Nápad budovu opäť predávať však zavrhla poslankyňa Iveta Babičová. „Doposiaľ takmer každý záujemca chcel, aby sme budovu zrekonštruovali a on v nej pôsobil formou prenájmu. Záujem o kúpu ako celku bol vždy vlažný a nakoniec sa ukázal aj ako neseriózny. Tiež však chcem zdôrazniť, že občianska vybavenosť je v tejto lokalite na dobrej úrovni, a tak reálne hrozí nebezpečenstvo, že po prevode do privátnych rúk tu vzniknú pohostinstvá či zábavné podniky a mesto s tým už nedokáže nič urobiť,“ vysvetlila kolegom a vedeniu mesta. Preto sa i ona pridržiava názoru, že objekt treba zbúrať a pozemky ponechať vo vlastníctve mesta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava