Sadili rastliny aj obdivovali hmyzí hotel

  • Spravodajstvo
  • 25. apríla 2018, 17:08
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Deň Zeme, ktorý každoročne oslavujeme 22. apríla, si opäť pripomenuli aj na Strednej odbornej škole záhradníckej v Piešťanoch.

Minulý štvrtok si tam pre návštevníkov pripravili zaujímavý program, počas ktorého sa prevažne deti z piešťanských základných škôl dozvedeli nové informácie, ochutnali zaujímavú špecialitu, ale sa aj vyšantili do sýtosti.
Tento rok vyšlo na oslavu Dňa Zeme skutočne nádherné počasie. „Mali sme pripravené úžasné stanoviská. Tradičné spoznávanie ovocných rastlín, ktoré sú teraz v plnom kvete, ale tiež ukážky vybudovania hmyzieho hotela pre všetky užitočné organizmy, ktoré nám pomáhajú v záhradách,“ povedala na úvod riaditeľka záhradníckej školy Eva Stručková.
Svoje práce prezentovali aj žiaci, ktorí zvíťazili na krajskej prehliadke stredoškolskej odbornej činnosti. Milan Palík sa venoval meteorológii, a preto oboznamoval deti so základnými druhmi oblakov.
„Zaujalo ich to, pretože oblaky vidia denne. Napríklad správne ukázali spomedzi obrázkov, ktoré mraky vidia najčastejšie. Ukazujem im tiež, ako spoznajú búrku. Zistil som, že nikto sa nebojí bleskov. Už to nie je tak, ako keď som ja bol malý,“ porozprával M. Palík.
Petra Stručková zasa deťom ukazovala záhon s čučoriedkami, brusnicami a kľukvou. „Snažila som sa ich naučiť, na čom plody rastú a ako sa dajú pestovať. Tieto rastlinky tu máme vysadené preto, lebo potrebujú kyslopôdnu reakciu, a preto sme ukazovali proces vykopávania záhona, aké vrstvy sme doň dávali. Potom sme sa rozprávali o týchto rastlinách, či ich poznajú a či ich majú rady, a tiež sme im dávali skúšať kľukvu, ktorú väčšina nepoznala,“ dodala študentka.
Všetci návštevníci sa mohli občerstviť chlebíkom s tvarohovo-mrkvovou alebo cícerovou nátierkou. Tá bola dozdobená jedlými kvetmi – pažítkou a fialkami. „Pažítka sa považuje za prírodné antibiotikum, obsahuje vitamín C a chlorofyl. Kvety obsahujú antioxidanty a sú krásnym spestrením jedál. Už naši predkovia využívali v kuchyni jedlé kvety,“ prezradila žiačka Alžbeta Horanová.
Všetky deti si počas Dňa Zeme mohli zasadiť svoju vlastnú rastlinku a vziať si ju domov. „Tento rok je to pilea microphilla. Je to drobná rastlina, ktorá sa môže pestovať v byte, v triede na okne, ale aj v záhrade,“ povedala E. Stručková. Študentka Kristína Gašová, ktorá deti učila túto nenáročnú rastlinku presádzať, mladých, možno budúcich záhradníkov pochválila za šikovnosť.
Mnohých zaujalo aj budovanie kompostoviska z prútia, budovanie vertikálnych záhrad, spoznávanie burín, liečivých rastlín, odpady a napokon i športovanie. Deti si mohli zabehať, zahrať futbal, zdolať prekážkové dráhy alebo sa zabaviť so švihadlami. Tvorivé duše nadchlo maľovanie na kamene. Mementom však ostáva láska a úcta k prírode.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel