S dedičmi po Erdödym nebudú hovoriť o vrátení majetkov

  • Spravodajstvo
  • 22. septembra 2017, 09:29
  • Autor:sita

Primátori Hlohovca, Piešťan a starostovia ďalších ôsmich obcí nebudú viesť žiadne rokovania, ktoré by viedli k prípadnému mimosúdnemu vydaniu majetkov patriacich pôvodne Viliamovi Erdödymu.

Uviedli to v spoločnom stanovisku v reakcii na majetkové nároky, ktoré v posledných mesiacoch vzniesol právny zástupca dedičov po Viliamovi Erdödym, viedenský advokát Andreas Cwitkovits. O spoločnom postupe samospráv  informoval primátor Hlohovca Miroslav Kollár.
Primátori a starostovia v stanovisku uviedli, že akceptujú rod Erdödyovcov ako súčasť histórie regiónu a vnímajú jeho prínos pre región, a preto sa nebránia spolupráci pri rozvoji kultúrneho a historického dedičstva. ,,Súčasný právny stav a platný právny poriadok Slovenskej republiky neumožňuje žiadne vydanie majetku či akúkoľvek mimosúdnu dohodu o uvedenom majetku,“ odkázali predstavitelia samospráv dedičom Christianovi Neumannovi a Sylvii List.
V závere písomného stanoviska zopakovali záujem o konštruktívnu a efektívnu spoluprácu pri zveľaďovaní a rozvíjaní historických a kultúrnych hodnôt po rodine Erdödy v regióne, avšak pri zachovaní súčasného majetkovoprávneho stavu.
Dediči sa v júli obrátili na Okresný súd v Trnave s návrhom na vydanie neodkladného opatrenia, ktorým chceli zablokovať nakladanie s Hlohovským zámkom ako aj jeho rekonštrukciu. Súd ich návrh zamietol, naplánovaná rekonštrukcia bude podľa primátora Hlohovca Miroslava Kollára pokračovať. Kollár nespochybňuje, že Christiam Neumann a Sylvie List sú dedičmi po Erdödym v Rakúsku, nemajú však žiadny právny vzťah k majetku na Slovensku.
Okrem primátora Hlohovca stanovisko podpísali aj primátor Piešťan Miloš Tamajka a starostovia obcí Banka, Bojničky, Červeník, Dvorníky, Jalšové, Kľačany, Madunice a Pastuchov. Všade tam vlastnili Erdödyovci nehnuteľnosti, najčastejšie polia alebo lesy.
Christian Neumann ešte v júli prostredníctvom svojej hovorkyne Daniely Laca informoval, že v prípade získania Hlohovského zámku by založil nadáciu, ktorá by podporovala humanitu, vzdelávanie či umenie, pričom zámok by zostal otvorený pre návštevníkov.
Dediči vtedy hlohovských poslancov listom vyzvali, aby prehodnotili svoje hlasovanie o vysokých investíciách do rekonštrukcie zámku. Mesto Hlohovec, ktoré zámok vlastní, v súčasnosti pripravuje rozsiahlu rekonštrukciu tretieho a prvého podlažia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela