Rumunská žobravá mafia stavila na myšku Minnie!

  • Spravodajstvo
  • 17. októbra 2017, 07:54
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Len náhodne sme natrafili na Nitrianskej ulici v Piešťanoch v pondelok 16. októbra dopoludnia na žobrajúcu ružovú myšku Minnie, ktorej spoločnosť robilo malé dievčatko.

Tak sme sa rozhodli túto postavičku hrajúcu na harmonike osloviť a zistiť, odkiaľ pochádza a či dieťa patrí k nej. Na otázky najprv v slovenčine odpovedala dookola, že vraj je z Talianska a nerozumie. Mierne zabrala až angličtina a žena, ktorá sa z myšky Minnie vykľula, je vraj na tomto mieste pre peniaze a prítomné dievča je jej dcéra.
A že peniaze vie svojím kostýmom, prítomnosťou dieťaťa a hrou na harmonike naozaj zarobiť, dosvedčuje fakt, že okoloidúci jej do mištičky hádzali nielen kovové mince, ale i papierové bankovky. Neraz spôsobom, že peniaze vložili priamo do rúk dievčatka. Ani na ňom nebolo vidieť, že by sa v takejto situácii ocitlo prvýkrát. Peniaze rovno obratom hádzalo do škatule pri maminých nohách.

Po príchode mestskej polície sa na scéne objavil aj jej manžel s druhou dcérou.

Po chvíli tento žobravý kšeft prerušil príchod mestskej polície. To sa však už pri žene zjavil i muž s druhým dieťaťom. Ako neskôr vysvitlo, išlo o manžela ružovej myšky Minnie. Policajtom tvrdil, že pri sebe doklady nemá a že ich má na parkovisku v aute, kam ho policajti aj odprevadili.
V tej chvíli však už bolo jasné aspoň podľa poznávacej značky auta, že nejde o Talianov, ale o Rumunov. Interiér dodávky pri letmom pohľade jasne preukazoval i to, že rodinka v nej aj prespáva.
Doklady však muž v aute neobjavil, až kým sa na parkovisku neobjavila myška Minnie. Tentoraz však už bez masky a s pasmi v ruke. A tak už nebolo pochýb, odkiaľ do Piešťan táto žobravá štvorica dorazila. Muži zákona však majú v takomto prípade ruky doslova zviazané.
Policajtom sa podarilo overiť ich totožnosť až na parkovisku pri ich aute.

I keď je všeobecne známe, že takéto partie žobravých Rumunov sa v jednotlivých mestách vyskytujú v dobre organizovaných skupinách, ak ich doslovne „nenačapajú“ pokope, je to takmer nepreukázateľné. V tomto prípade deti nedosiahli vek, keď sú už školopovinné, tak ak rodičia vedia preukázať, že sú ich, nemá kompetencie zasiahnuť ani sociálka.
Nateraz sa však policajtom predsa podarilo žobravú skupinu z Nitrianskej ulice vykázať. Poslúžili im k tomu ustanovenia všeobecne záväzného nariadenia mesta, ktoré na tom mieste, kde ich našli, hudobnú produkciu neumožňuje.
V tomto prípade však vyvstala i jedna spoločensky zaujímavá otázka. Kým na Nitrianskej ulici, na strane pri starej tržnici, sa za hodinu a pol vďaka kostýmu ružovej myšky Minnie, malého dieťaťa a hudobnej produkcie zastavilo množstvo štedrých ľudí, tak presne na opačnej strane v tej istej dobe riadne označenej dvojici dám so zapečatenou pokladničkou a s patričným povolením na fond pre deti neprispel takmer nik.
Zrejme sa tak poctivé zbierky majú čo učiť od rumunskej žobravej mafie, ktorá jednoducho len vie, ako na naše city zaútočiť. S tým slávia „úspechy“ naprieč celou Európou. A ani Piešťany z ich strany neostali nepovšimnuté. V minulých rokoch sme písali o takzvaných hluchonemých žobravých Rumunoch. Ich fantázia sa pri mámení peňazí prejavila i pri žene, ktorá mala pri sebe roztomilého psíka.
A keď už muži zákona majú v tomto prípade ruky až príliš zviazané, nakoľko žobranie trestný čin nie je, jediná možnosť, ako sa nedať ošmeknúť, je v nás. Rozoznať, kedy ide o človeka v núdzi a kedy len o dokonale prepracované predstavenie na mámenie peňazí, také ťažké nie je.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava