Rozhádaní pre pozemky

  • Spravodajstvo
  • 28. júna 2017, 15:24
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Rozhádaní susedia rozvadili aj piešťanských mestských poslancov. I tak by sa dala nazvať pomerne búrlivá diskusia k problému užívania mestských pozemkov obyvateľmi dvoch bytových domoch na uliciach Pod Párovcami a sv. Štefana. Samospráva spor občanov rieši už niekoľko mesiacov. Na minulotýždňovom zastupiteľstve však poslanci prijali zdanlivo definitívne riešenie.

Mestský pozemok s celkovou výmerou 838 m2 užívali obyvatelia malej bytovky na Ulici sv. Štefana od jej dokončenia v roku 1980. Svojpomocne si túto parcelu, ktorá ich dom obklopuje, upravili a rozdelili na časť záhonov a malého ihriska. Pred niekoľkými rokmi však v ich tesnej blízkosti na ulici Pod Párovcami vyrástla bytovka omnoho väčšia aj s rozsiahlym parkoviskom vyhradeným len pre obyvateľov nového obytného domu. Staviteľ, ktorý tento dom zrealizoval, nijakým spôsobom nemyslel na voľnočasový priestor, najmä na deti. A tak sa obyvatelia nového obytného domu rozhodli požiadať o prenájom alebo odpredaj časti mestských pozemkov, ktoré doposiaľ výhradne užívali starousadlíci z Ulice sv. Štefana. Zámer sa však nestretol s pochopením a zrodil sa konflikt, ktorý museli rozlúsknuť až mestskí poslanci.

Rozhodnutie sa ale nerodilo ľahko. Materiál, ktorý poslancom vedenie mesta predložilo, obsahoval až 34 strán s množstvom variantov, ktoré by mohli byť kompromisom pre všetky zainteresované strany. Navyše sa objavili zo strany poslancov ďalšie dve možnosti. Prvá, ktorú prezentoval Remo Cicutto, navrhovala ponechať súčasný stav. Vychádzal z hospodárskej zmluvy uzavretej ešte pred rokom 1989, ktorá by mala preukazovať oprávnený nárok tieto pozemky využívať výhradne starousadlíkmi. Druhá možnosť zaväzovala mesto predmetné pozemky si ponechať, starať sa o ne a na svoje náklady vybudovať oddychovú zónu s využitím pre všetkých.

Po pomerne búrlivej diskusii poslanci hlasovaním rozhodli, že časť pozemkov s výmerou 184 m2 za účelom vytvorenia detského ihriska, lavičiek, pieskoviska a zatrávnenej plochy dostanú do spoločného bezplatného prenájmu obyvatelia bytovky na ulici Pod Párovcami a zvyšok pozemkov, na ktorých sa rozprestierajú záhradky starousadlíkov, ostane v ich užívaní.

Či je však tento stav definitívny, ukáže až čas. Isté však je, že zástupca starousadlíkov Jozef Drahovský sa plánuje obrátiť na právnikov. A tak je dosť možné, že sa tento susedský spor presunie z poslaneckých lavíc pred súd.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 27. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava