Rodičovská dilema: Kam s deťmi cez prázdniny

  • Spravodajstvo
  • 9. júna 2017, 15:25
  • Autor:Gabo Kopúnek

S končiacim sa školským rokom sa rodičia pravidelne zaoberajú otázkou, ako vyplniť program deťom, kým oni musia byť v zamestnaní. Kde nie je poruke stará mama, vypomôže aj tento rok škola v rámci školských klubov detí. Pre piešťanských školákov ho v júli organizuje ZŠ M. R. Štefánika na Vajanského ulici, v auguste ZŠ na Mojmírovej ulici.

Práve v súvislosti so školským klubom na ZŠ M. R. Štefánika sa na nás so sťažnosťou obrátila naša čitateľka. Nepáčilo sa jej, že mal školský klub vykonávať svoju činnosť len do 14.hodiny. „Veď to sa míňa účinku. Pracujem dlhšie a nemôžem si dieťa z klubu vyzdvihnúť. To sa mi má túlať po ulici?“ zúfala si. Ako dodala, obrátila sa aj na mesto ako zriaďovateľa školy, ale ani tam jej vraj nevedeli pomôcť.

Každý má vlastné pravidlá


Napríklad v Trnave sa takýmto spôsobom školákom počas prázdnin venuje každá základná škola. Niektorá však len týždeň, iná dva, tri či štyri. Rodičia si však vedia vyskladať „stráženie“ detí na celé prázdniny. Mesto školám prispieva 3 eurá na deň a žiaka, ostatné náklady znášajú rodičia. Pedagogický dozor platí škola, a tak majú tieto prázdninové školské dvory prevádzku minimálne do 15. hodiny.

Na rozdiel od trnavských škôl tie piešťanské zabezpečujú deťom aj stravu. Preto musia rodičia svoje deti do školského klubu prihlásiť čo najskôr. Posledný termín na ZŠ M. R. Štefánika je 13. jún. Samotný klub bude v prevádzke od 3. do 31. júla a stravu tam budú dovážať zo ZŠ F. E. Scherera. Poplatok 8,50 € stanovený všeobecne záväzným nariadením mesta i poplatok za obedy treba zaplatiť do 13.6. v kancelárii školy.

Ako nás informovala hovorkyňa mesta Eva Bereczová, mestský úrad žiadal riaditeľa ZŠ M. R. Štefánika už pred niekoľkými týždňami, aby bola prevádzka klubu minimálne do 16. hodiny. „Prisľúbil zmenu a napokon sa na škole dohodli, že prevádzku stanovia od 7.30 do 15.30 hodiny,“ spresnila.

Školský klub detí bude na ZŠ Mojmírova fungovať od 1. do 25. augusta a variť sa bude priamo na škole. Tu bol termín prihlásenia dieťaťa stanovený do 10. júna. Prevádzka klubu je naplánovaná od 7. do 16. hodiny. Napríklad v Trnave sa môžu deti prihlasovať až do konca júna, prijatie závisí od naplnenia jednotlivých turnusov.

Pomáhajú aj CVČ


Centrá voľného času ponúkajú školákom prázdninové aktivity v rámci prímestských táborov. CVČ AHOJ plánuje pre nich počas júla športový, plavecký, karate i turistický tábor. Pri nástupe na tábor musia rodičia zaplatiť nevratný poplatok 50 € a týždňový pobyt sa nedá skrátiť. Tábory budú otvorené od 8. do 15.30 hodiny.

CVČ pri ZŠ F. E. Scherera bude fungovať len 3. do 14. Júla od 8. do 14. hodiny. Rodičia platia 3 € na deň a poplatok zahŕňa cestovné a cestovné poistenie, pretože plánujú chodiť na výlety do okolia. V prípade nepriaznivého počasia budú aktivity sústredené v telocvični a v rámci tvorivých dielní.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín