Riešiť parkovanie sa dá aj rozumom, nie betónom

  • Spravodajstvo
  • 20. februára 2018, 08:12
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Počas búrlivých reakcií na tému plánovaného zabetónovania 274 metrov štvorcových zelene v parčíku vo vnútrobloku na Winterovej ulici v Piešťanoch zaznela od diskutujúcich obyvateľov aj veta: „Radnica by mala dať zabetónovať Námestie SNP a sochu osloboditeľov tu nechať na pamiatku úradníckej hlúposti.“

Zdá sa, že s autorom tejto vety nemožno iné, len súhlasiť. Stačí sa po meste poprechádzať s otvorenými očami a hneď sa objavia možnosti, ako bez betónovania rozšíriť parkovacie plochy v jeho centre. My sme jedno také miesto objavili.
V lokalite vnútrobloku, kde radnica plánovala parkovisko postaviť, chýba podľa prepočtov na súčasné stavebné normy viac ako dvesto parkovacích miest. Tých plánovaných dvanásť tak v tomto prípade okrem zabetónovania zelene nič podstatné pre obyvateľov neriešilo. Popritom v centre Piešťan sú plochy, kde by vybudovanie parkovania celkom určite nikomu neprekážalo, dokonca by to takmer nič nestálo.
Každý piešťanský motorista zrejme pozná situáciu na parkovisku na Nálepkovej ulici. Svojou kapacitou už dávno nepostačuje, a tak sa tu počas dopoludňajších špičiek pred vstupom naň tvoria kolóny. Obsluha závory dnu pustí po zaplnení kapacity parkoviska len toľko áut, koľko z neho vyjde. Čakajúci tak od okružnej križovatky Nitrianska – Nálepkova pravidelne vytvárajú odstavný pruh popri ceste, čím z nej v podstate vznikne „trojprúdovka“.

Cyklochodník sa začína pred kvetináčom a končí pri vjazde na parkovisko.

Súbežne však s touto cestou pred objektom Perla je absolútne prázdna a nevyužitá cesta, ktorá zákazovou značkou zvýhodňuje parkovať len taxíky. Ďalšou perlou tohto úseku cesty je vyznačený asi 100 metrov dlhý cyklochodník začínajúci pred betónovým kvetináčom a končiaci pri vjazde na parkovisko.
A keďže vyhradené státie pre taxíky je tu ešte spred vybudovania Auparku, kde taxíky našli svoje nové vyhradené miesta, parkovisko pred Perlou zíva prázdnotu. Spolu s nezmyselným kusom cyklochodníka vedúceho odnikade nikam pritom tvoria podstatne väčšiu plochu na parkovanie v centre mesta, ako chcela betónovaním zelene radnica vybudovať.
No v tomto prípade by však stačila iniciatíva radnice na odstránenie zákazovej značky. Po ľavej strane tejto komunikácie parkovanie vyznačené je a namiesto cyklochodníka primaľovať ďalšie. Žiadne betónovanie zelene, len náležité využitie toho, čo už zabetónované je a dvadsať až tridsať parkovacích miest vznikne len za cenu použitej cestárskej farby.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava