Regiónom sa v noci prehnala búrka a silný vietor, spôsobili škody

  • Spravodajstvo
  • 11. augusta 2017, 08:15
  • Autor:sita

Na západe Slovenska zasahovali v noci desiatky hasičov, najkritickejšia situácia bola v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde vietor lámal stromy.

Silné búrky sa vo štvrtok v noci prehnali západnou časťou Slovenska. Mohutné nárazy vetra, ktoré ho sprevádzali, spôsobili škody, polámané stromy, ktoré skončili aj na autách či problémy s elektrickým vedením. Hasiči v Bratislave, kam búrka prišla smerom od Rakúska a Maďarska okolo 22:00, hlásili hodinu po polnoci desiatky výjazdov.
Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav, cez západ Slovenska v tom čase postupoval silný búrkový systém. Sprevádzali ho silné nárazy vetra, ktoré v najnižších polohách dosiahli okolo 100 km/h a spôsobili škody.
Najsilnejšie zaznamenané nárazy vetra boli podľa údajov SHMÚ spred polnoci v Malom Javorníku, kde vietor v nárazoch dosiahol 130 km/h, v Jaslovských Bohuniciach namerali v nárazoch 104 km/h, na bratislavskom letisku 100 km/h a len o niečo menej, 99 km/h zaznamenali na bratislavskej Kolibe. Extrémne fúkalo aj na iných miestach, v Piešťanoch (98 km/h), v Kuchyni (93 km/h), v Moravskom Sv. Jáne (92 km/h), Trenčíne (92 km/h) či v Slovenskom Grobe (83 km/h). Neskôr sa búrky presunuli ďalej na sever, smerom na Moravu.
Na západe Slovenska zasahovali v noci desiatky hasičov. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, najkritickejšia situácia bola v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde hasiči pomáhali pri popadaných stromoch, strhnutých strechách a padnutých elektrických stĺpoch. Situáciu komplikovali výpadky elektrického prúdu.
Ako informovalo hasičské prezídium, v Bratislavskom a Trnavskom kraji zasahovali všetky hasičské „sily a prostriedky“. Pomôcť museli aj v stanovom tábore v obci Dubové (okres Turčianske Teplice), kde silný vietor strhol stany a bez prístrešia zostalo približne 50 ľudí, z toho 35 detí. Všetci vyviazli bez zranenia a hasiči im poskytli útočisko v evakuačnom autobuse Hasičského a záchranného zboru.
Na reportážach z kalamity aktuálne pracujeme a priebežne vás budeme informovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava