Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave upozorňuje:

  • Spravodajstvo
  • 30. októbra 2012, 10:51
  • Autor:RUVZ/red(j)


V súvislosti zo zistením jedovatého metanolu v liehovinách vyrobených v Českej republike je potrebné, aby spotrebitelia boli naďalej veľmi opatrní a sledovali pôvod a označenie liehovín.

Podľa posledného oznámenia Českej republiky do  RASFF vyplýva, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce (ďalej len„SZPI“) zistila mimoriadne vysokú koncentráciu metanolu vo vzorkách liehoviny odobranej v neregistrovanom sklade spoločnosti VERDANA s.r.o. v zlínskej lokalite. V produkte označenom etiketou a kolkom spoločnosti Likérka Drak s.r.o. – Original Tuzemák alk. 40% obj. vo fľaši s obsahu 0,42,laboratórna analýza preukázala prítomnosť metanolu v koncentrácii, ktorá predstavuje 50 % celkového alkoholu v uvedenom spotrebiteľskom balení. Podobne nebezpečný je aj výrobok Original vodka jemná, ako aj iné druhy liehovín od spoločnosti Likérka Drak s.r.o.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce ČR –   upozorňuje, že vzhľadom na tieto zistenia sú produkty s etiketou Likérky Drak podozrivé, že nespĺňajú požiadavky na bezpečnosť potravín. Všetci predajcovia a distribútori výrobkov spoločnosti Likérka Drak s.r.o. sú preto povinní zabezpečiť stiahnutie týchto výrobkov z trhu. Inšpekcia z tohto dôvodu dôrazne doporučuje všetkým spotrebiteľom, aby nekonzumovali žiadne liehoviny s etiketou Likérky Drak.
Nakoľko sa uvedené výrobky môžu nachádzať aj na trhu Slovenskej republiky, spotrebiteľom sa odporúča, aby žiadne liehoviny s etiketou Likérky Drak nepožívali.
Na území Slovenskej republiky naďalej platí opatrenie ÚVZ SR, ktoré stanovuje požiadavky na označovanie liehovín vyrobených na území ČR. Liehoviny vyrobené od 1.1.2012 do 27.09.2012 musia byť označené zelenou nálepkou, kde je uvedená šarža, dátum výroby a číslo protokolu akreditovaného laboratória, ktoré vykonalo  skúšku liehu. Liehoviny vyrobené po 27.09.2012 musia mať tieto údaje na etikete alebo na fľaši. Liehoviny vyrobené v roku 2012 a ku dňu 18.09.2012 došlo k poškodeniu alebo pretrhnutiu kontrolnej známky, musia byť bezpečne odstránené tak, aby neboli použité na ľudskú spotrebu a to najneskôr do 30.11.2012. Takisto aj liehoviny vyrobené v tomto roku, nenačaté, musia do 30.11.2012 mať doklad o pôvode liehoviny a predložiť ho orgánom úradnej kontroly.  
Dátum na kolkovej kontrolnej známke nie je dátumom výroby alebo plnenia liehoviny. Dátum výroby alebo šarža je označovaná každým výrobcom rôzne.

Prvotné príznaky otravy metylalkoholom sú rovnaké ako pri opitosti. „Dobrá nálada, neskôr bolesti hlavy, vracanie,“. Otrava sa prejavuje aj na zraku – rozširujú sa zreničky, ktoré nereagujú na svetlo, ľudia vidia rozmazane a často majú poruchy farebného videnia. Otrava môže viesť až k slepote.   Príznaky otravy sa môžu prejaviť už po 40 minútach od vypitia. Pri niektorých to však môže trvať až 72 hodín. Závisí to najmä od stavby tela. Prejav otravy ovplyvňuje aj to, či sa pil aj bežný alkohol s etanolom, teda lieh. Ten totiž metylalkohol potláča. Pri príznakoch treba navštíviť lekára. V najhoršom prípade môže otrava spôsobiť smrť. Inak spôsobuje aj slepotu či chronický zápal podžalúdkovej žľazy – pankreatitídu. Pečeň sa môže zregenerovať. Závisí to však od  miery jej postihnutia. Metylalkohol môže trvalo poškodiť obličky. Následkom môže byť aj ich úplne zlyhanie.
Rozhodne sa odporúča nekonzumovať alkoholické nápoje (najmä liehoviny typu vodka, rum, „tuzemák"), u ktorých nie je jasný a zaručený ich pôvod. Ide najmä o alkoholické nápoje, ktoré sú balené v plastových fľašiach, demižónoch a pod., pričom chýba aj ich náležité označenie. Rizikový je aj alkoholický napoj zakúpený cez internet.
   
MUDr. Sedláčková Anna, RÚVZ Trnava

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav