Radničné noviny sú vraj zneužité na propagandu

  • Spravodajstvo
  • 13. februára 2017, 20:40
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanské mestské noviny Radnica informuje sa podľa Transparency International Slovensko podobajú viac na nástroj politickej propagandy súčasného vedenia mesta ako na užitočný spravodajský formát slúžiaci obyvateľom. Spomedzi 82 hodnotených slovenských samosprávnych novín sa piešťanské mestské periodikum umiestnilo až na 65. mieste. Piešťany tak v užitočnosti novín pre obyvateľov vysoko predbehla na druhom mieste krajská Trnava, ale i tretí v poradí neďaleký Hlohovec. Lídrom sú noviny z bratislavskej mestskej časti Nové Mesto.

Transparency International sa pri svojom hodnotení zameriavalo aj na percentuálne zastúpenie názorov výhradne vedenia mesta voči priestoru s užitočnými informáciami pre obyvateľov, prípadne priestoru pre ich oponentov. V tomto hodnotení Transparency International konštatuje, že viac ako šesťdesiat percent obsahu štvorstranového piešťanského mestského periodika vedenie radnice zneužíva výhradne na svoju vlastnú politickú propagandu.

Takýto spôsob obhajovania práce v prvom rade primátora Miloša Tamajku a jeho dnes už jediného zástupcu Michala Hyneka má na mestskom úrade na starosti ich hovorkyňa Eva Bereczová. Tá však pre jeden z piešťanských spravodajských webov tvrdí, že ak by mali radničné noviny viacej strán, boli by vraj objektívnejšie.

Je však potrebné uznať, že vedenie mesta sa o väčší rozsah strán periodika Radnica informuje naozaj usilovalo. Podľa našich informácií malo toto mestské tlačivo vychádzať nielen v dvojnásobnom rozsahu, ale aj v plne farebnej verzii. Pre tento rok navrhovalo až dvojnásobný rozpočet na jeho vydávanie. Poslanci však na základe návrhu Petra Jančoviča tento úmysel radnice odmietli a požadované financie presunuli podľa nich na zmysluplnejší účel a navýšili nimi rozpočet na rekonštrukciu školských zariadení.

Súčasné vedenie radnice sa však neobmedzuje len na nekritické opisovanie svojich údajných a často aj nejestvujúcich zásluh. Po nástupe Tamajku do funkcie primátora nasledovali i sankcie a zastrašovanie nezávislých regionálnych periodík, ktoré si dovolili jeho prácu podrobiť kritike.

Žaloby a odobratie mestskej inzercie ako „pokuta“ za pravdivé informácie nasledovali takmer okamžite potom, ako Piešťanský týždeň v úvode roka 2015 informoval o prvom veľkom škandále na radnici, keď jej vedúca dvojica spolu s Hynekovým firemným spoločníkom počas víkendu šmátrala v osobných počítačoch zamestnancov s cieľom vykutrať na nich pokútnym spôsobom diskreditujúce informácie a voči neželaným zamestnancom ich použiť. Celá akcia radničnej dvojky však dopadla fiaskom a ničoho podstatného na zamestnancov sa nedopátrali a okrem hanby na verejnosti sa tento takzvaný bezpečnostný audit k iným výsledkom nedopracoval.

Neobjektívna politická propaganda súčasného vedenia mesta ako nástroj dezinformácie sa však neobmedzuje len na štvorstránkové schránkové periodikum. Na takýto spôsob šírenia chválenkárskych a nekritických článkov vedenie mesta zneužíva i radničný spravodajský web, ale aj účet na sociálnej sieti, kde svoj spravodajský materiál z oficiálnej internetovej stránky radnica zdieľa.

V prípade, ak sa na mestskom účte na sociálnej sieti objaví pod ich propagandistickými článkami kritický názor voči práci vedenia radnice, ten je okamžite zmazaný a užívateľ, ktorý si kritiku dovolil, má prístup k diskusii na účte mesta na sociálnej sieti zablokovaný.

A tak od príchodu tamajkovcov na radnicu sa rozmohla cenzúra iných názorov, pokutovanie nezávislých periodík odobratím inzercie za zverejňovanie článkov, ktoré sa im nepáčia, a podľa Transparency International radničná dvojka na svoju neobjektívnu popularizáciu zneužíva aj mestské tlačené periodikum.

Tu však treba zdôrazniť, že prostriedky na výrobu mestských periodík, ale aj prevádzkovanie oficiálneho mestského webu či vedenie účtu na sociálnej sieti, ktorý radničná dvojka v súčasnosti zneužíva na svoju osobnú politickú prezentáciu, nie sú ich vlastné peniaze, ale sú to prostriedky obyvateľov Piešťan, ktorí sa im na to prostredníctvom svojich daní skladajú.

Transparency International vidí ako jedinú možnosť odstránenia takýchto praktík len novelizáciu tlačového zákona, ktorý by mestské tlačoviny zahrnul medzi štandardné periodiká, čím by boli donútené prinášať aj názory iného politického spektra ako len toho, ktoré je aktuálne pri moci, a zároveň by redakcie samosprávnych novín mali byť zo zákona postavené mimo dosahu aktuálneho vedenia samospráv.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 14. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava