Radnica tají projekty cyklochodníkov

  • Spravodajstvo
  • 24. októbra 2017, 11:05
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťany boli úspešné pri získaní eurofondov. V prvom kole výzvy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR bolo podporených 28 cyklistických projektov z celého Slovenska za 12,7 mil. eur.

„Piešťanom sa z tohto koláča ušla suma viac ako 600-tisíc eur,“ chváli sa na svojich stránkach radnica. Ako však tieto cyklochodníky budú vyzerať, netušia nielen občania, ale ani poslanci.
V štandardných samosprávach je úplne bežné, že plánované verejnoprospešné projekty vedenie obce či mesta predstaví verejnosti, aby spoznala, na čo chcú vyčleniť peniaze z rozpočtu. Práve takúto požiadavku mali poslanci na vedenie piešťanskej radnice na septembrovom mestskom zastupiteľstve. Na počudovanie dostali odpoveď, že autor projektov si ich neželá zverejniť.
Poslanci tak skúšali aspoň nahliadnuť do dokumentácie. Prísľub síce dostali, primátor Miloš Tamajka sa však zachoval štandardne, a opäť raz ostalo len pri sľuboch. A že ide o projekty, ktoré výrazným spôsobom zasiahnu do vzhľadu mesta bez toho, aby sa verejnosť či poslanci k nim mohli vyjadriť, svedčí nasledujúci fakt.
Projekt počíta s vybudovaním dvoch cyklotrás. Cyklotrasa Dopravná – Sasinkova v dĺžke 1614 metrov (od Prioru po stanicu obojstranne) sa prepojí so železničnou a autobusovou stanicou, potom cez sídlisko Andreja Hlinku až na cyklotrasu okolo potoka Dubová.
Cyklotrasa Krajinská v dĺžke 692 metrov (od Bratislavskej cesty po križovatku pri hoteli Atóm) sa takisto prepojí na uvažovanú cyklotrasu pozdĺž Bratislavskej cesty a na cyklotrasu, ktorá vedie popri potoku Dubová. Projekt počíta aj s napojením na Vážsku cyklomagistrálu.
Realizáciou týchto projektov sa zvýši dĺžka cyklotrás v Piešťanoch o 2,3 kilometrov. Schválených na tento účel bolo 607 561 eur, z ktorých 577 183 zaplatia eurofondy. Mesto sa na vybudovaní bude podieľať päťpercentným spolufinancovaním vo výške 30 378 eur. Radnica s realizáciou počíta v prvej polovici roka 2018.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel