Radnica rozdávala dotácie v sociálnej oblasti, kultúre či športe

  • Spravodajstvo
  • 5. apríla 2017, 09:22
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na piešťanskom mestskom zastupiteľstve vo štvrtok 30. marca schvaľovali i dotácie pre organizácie pôsobiace v oblasti kultúry, sociálnej či športu. Žiadosti jednotlivých subjektov posudzovali mestské komisie podľa ich pôsobnosti. Konečné slovo však mal primátor Miloš Tamajka, ktorý sa s odporúčaním komisií vo viacerých prípadoch nestotožnil a výšku dotácií upravil podľa seba.

Ilustr. foto.

Jednotlivé subjekty v kúpeľnom meste žiadali v celkovom súčte o dotácie na kultúru sumu až 26 609 eur. V mestskom rozpočte pre rok 2017 však na tento účel figuruje len 6500 eur, a tak bolo jasné, že sa s požiadaviek bude výrazne skresávať. U niektorých žiadostí, ako v prípade Folklórneho súboru Máj či občianskeho združenia Cesta pomoci, ale napríklad i Čango, sa tak v kolónke schválené zobrazila čistá nula. Niektoré požiadavky však boli len čiastočne uspokojené, ako napríklad v prípade Cinematiku. Namiesto požadovaných päťtisíc im poslanci odsúhlasili len tisícku a umelecký súbor Lúčnica na prevádzku Domu umenia namiesto 5800 dostal len 400 eur.

Na pomyselnom treťom mieste vo výške dotácií v oblasti kultúry sa tak so sumou 999 eur ocitlo Materské centrum Úsmev a za ním so sumou 900 eur Young Art Show.

Komisia pre stratégiu a rozvoj mesta vedená Petrom Trembošom dostala na rozdelenie pridelenú sumu 6600 eur. Jej členovia odsúhlasili občianskemu združeniu Centrum architektúry 3450 eur na projekt, ktorý zahŕňa návrh, realizáciu, prevádzku a grafickú identitu originálnej prírodnej sauny na brehu rieky Váh v lokalite Sĺňava.

V komisii pre životné prostredie sa ocitla požiadavka v oblasti ekológie a environmentalistiky od Slobody zvierat v Piešťanoch na sumu 800 eur. Sumu tak, ako bola žiadaná, komisia jednomyseľne aj odsúhlasila. Požiadavku na dotáciu od Strednej odbornej školy záhradníckej na Brezovej ulici členovia komisie ani neriešili z dôvodu, že prišla po uzávierke predkladania žiadostí.

V charite, humanitárnej a sociálnej oblasti je v mestskom rozpočte na dotácie vyčlenených 10-tisíc eur. Tu si najviac odniesli po tisícke piešťanské pobočky Slovenskej únie proti osteoporóze, Ligy proti reumatizmu a Ligy proti rakovine. Naopak, piešťanská nemocnica, ktorá žiadala 990 eur, získala len 250. A túto najnižšiu pridelenú sumu dostal aj Medzinárodný klub žien v Piešťanoch.

Najviac financií sa rozdeľovalo v komisii pre šport a rekreáciu, a to až 15-tisíc eur. Požiadavky sa však u nej zhŕkli na viac ako dvojnásobok. Preto sa i tu výrazne škrtalo, a tak najvyšší príspevok 2000 eur získala TJ Sĺňava Piešťany, ale i to len polovicu oproti tomu, čo žiadala. V tejto oblasti sa však u požiadaviek na strane schválené ani v jednom prípade neobjavila nula.

Poslanci mestského zastupiteľstva tak, ako im návrhy boli predložené, ich svojím hlasovaním aj schválili bez podstatných zmien.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel