Radnica odpovedá na naše otázky

  • Spravodajstvo
  • 23. augusta 2017, 13:27
  • Autor:red

V tomto príspevku prinášame stanovisko mesta k otázkam Piešťanského týždňa k téme Bytového podniku, ktoré zaslala Annamária Voleková, vedúca kancelárie primátora Piešťan.

1.) Kto za takýto nezákonný stav v bytovom podniku zodpovedá?
– V danom prípade nemožno situáciu nazývať nezákonným stavom v doslovnom slova zmysle, pretože ide o omeškanie s oznámením deklaratórnej skutočnosti (zmena zodpovednej osoby) nemajúcej vplyv na existenciu alebo spôsobilosť fungovania správcu, teda administratívne pochybenie, za ktoré môže, ale nemusí ministerstvo uložiť Bytovému podniku Piešťany, s. r. o., pokutu. Toto omeškanie zrejme nastalo len pri zlyhaní ľudského faktora doteraz neustálených osôb, ktorým spadal tento úsek povinností do pracovných úloh. Avšak takéto pochybenie nemá za následok vyškrtnutie zo zoznamu správcov a jeho dôsledkom nie je ani prípad, že by spoločnosť nemohla naďalej vykonávať svoju správcovskú činnosť. Zákon jasne definuje túto situáciu ako porušenie povinnosti, za čo môže uložiť pokutu. Avšak v danej situácii ani zákon nedefinuje žiaden iný „trest“, teda spoločnosť je naďalej oprávnená vykonávať správcovskú činnosť.
2.) Aké opatrenia na odstránenie nezákonnosti pri správe bytových domov primátor Miloš Tamajka ako jediný člen valného zhromaždenia prijme?
– V prvom rade je potrebné ozrejmiť, že pán primátor Miloš Tamajka nie je členom valného zhromaždenia. Jediným členom valného zhromaždenia spoločnosti Bytový podnik Piešťany, s. r. o., je Mesto Piešťany ako jediný akcionár spoločnosti. Pán primátor Miloš Tamajka je štatutárom, ktorý mesto zo zákona zastupuje, avšak jeho postavenie si nemožno zamieňať s pojmom „akcionár spoločnosti Bytový podnik Piešťany, s. r. o.“, pretože ide o zásadne rozličné pojmy. Avšak Mesto Piešťany, ako jediný akcionár spoločnosti Bytový podnik Piešťany, s. r. o., prijme všetky potrebné opatrenia v čo najbližšej dobe, aby sa odstránil vzniknutý nedostatok, t. j. oznámi ministerstvu zmenu zapísaných skutočností v zozname správcov cestou, akú vyžaduje zákon.
Tým sme odpovedali aj na otázku č. 3.
3.) Kedy mestská spoločnosť odstráni nezákonnosti v zmysle zákona č. 246/2015 pri správe bytových domov?

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín