Radnica chce revitalizovať časť Prednádražia

  • Spravodajstvo
  • 4. októbra 2017, 07:23
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanská radnica sa chce uchádzať o eurofondy na sadové úpravy v časti sídliska Prednádražie v celkovom objeme 88-tisíc eur. Úpravy zelených plôch vo svojom okolí v prípade získania európskych peňazí sa dočkajú obyvatelia bytoviek najmä na Lipovej ulici, ale aj výškového činžiaku pri parkovisku supermarketu Billa.

Podľa schváleného uznesenia sa mesto bude na projekte spolupodieľať piatimi percentami, čo predstavuje sumu 4411,94 eur. Sadová úprava zelených plôch sa týka sídliska Prednádražie, a to konkrétne jestvujúcich zelených plôch okolo bytových domov č. 59 a 61 až 69.
Toto územie tvoria dva samostatné celky, ktoré pretína Žilinská cesta. Východne od tejto ulice tvorí celok ohraničený potokom Dubová, Ulicou A. Hlinku, Žilinskou cestou a na severnej strane chodníkom smerujúcim k Bille. Západne od Žilinskej cesty je dotknuté územie ohraničené Lipovou ulicou, južne Ulicou A. Hlinku a plochami zelene prislúchajúce k bytovému domu č. 69.
Ako sa v schválenom uznesení uvádza, okolité bytové domy boli vybudované v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Dreviny, ktoré sa v ich okolí nachádzajú, majú vek okolo päťdesiat rokov. Tomu zodpovedá aj ich v súčasnej dobe nevyhovujúci zdravotný stav.
Súčasťou vypracovaného projektu je aj inventarizácia drevín, ktoré tu rastú. Celkovo ide o 379 stromov a 419 kríkov. Pri revitalizácii tohto územia je navrhovaných 57 stromov na odstránenie. Podľa projektu ide o dreviny v zlom zdravotnom stave, zdeformované, preschnuté alebo rastúce v prehustených výsadbách bez perspektívy ďalšieho rastu.
Zachované dreviny by podľa plánovaného projektu arboristicky ošetrila špecializovaná firma. V rámci úprav by malo dôjsť aj k výsadbe 183 nových stromov a 75 kríkov. Cieľom projektu je podľa radnice vytvorenie zaujímavého prostredia s ucelených skupín stromov doplnených krovinami.
Projekt počíta aj s výmenou všetkých dvanástich lavičiek, navyše ich má doplniť ďalších tridsaťjeden. Podmienkou realizovania tohto projektu je, aby bola radnica úspešná pri žiadaní o eurofondy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava