Radní poslali žiadosť o dotáciu na opravu strechy Centra voľného času

  • Spravodajstvo
  • 6. januára 2015, 09:36
  • Autor:MsÚ

Po tom, čo vlani Centrum voľného času AHOJ získalo novú fasádu, tento rok radní zabojujú o peniaze na opravu strechy. Mesto totiž v týchto dňoch požiadalo Ministerstvo kultúry SR o grant vo výške viac ako 17 tisíc eur.

Oprava fasády na budove sa uskutočnila v závere minulého roka a vyžiadala si viac ako 37 tisíc eur. Rekonštrukciu radní financovali z dvoch zdrojov. Mesto získalo dotáciu vo výške 10 tisíc eur z Ministerstva kultúry z programu Obnovme si svoj dom, zvyšok „zatiahla“ mestská kasa. Po úspešnej realizácii opravy fasády prichádza na rad strecha, ktorá je v žalostnom stave.
Už vlani sa vedenie mesta zamýšľalo nad tým, akým spôsobom rekonštrukciu financovať. Jednou z možností sú opäť peniaze z rezortu kultúry. Primátor Miloš Tamajka v týchto dňoch podpísal žiadosť o dotáciu. Grant vo výške 17 646 eur je rozpočtovaný na 4 kategórie – oprava alebo výmena strešnej krytiny, oprava alebo výmena laťovania plus debnenie strešné, oprava a výmena klampiarskych konštrukcií a obnova komínu. V prípade schválenia žiadosti sa mesto bude podieľať na spolufinancovaní projektu vo výške 5%, to je 929 eurami.
To, či bude mesto Piešťany úspešné sa dozvieme na konci marca tohto roka. Ak nám ministerstvo projekt „odklepne“, práce sa uskutočnia do konca augusta.

Národná kultúrna pamiatka
Budova centra voľného času AHOJ je zapísaná ako národná kultúrna pamiatka v Ústrednom zozname pamiatkového fondu ako Vila so záhradou. Od roku 2001 slúži ako Centrum voľného času pre asi 500 žiakov a študentov, ktorí tu trávia svoj voľný čas vzdelávacími aktivitami, športom a umeleckými krúžkami. Objekt je nositeľom pamiatkových hodnôt historickej, architektonickej, urbanistickej aj umelecko-remeselnej. Nachádza sa v pamiatkovej zóne mesta a tým je predmetom pamiatkovej ochrany. Zámerom je obnova strechy objektu, ktorá je v kritickom stave, poznačená degradáciou materiálu. Cieľom projektu je odstránenie nevyhovujúceho stavu tak, aby sa zabránilo prípadnému úbytku pamiatkových hodnôt zatekaním do interiéru.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel