R. Cicutto: Tamajkovo ničnerobenie sa pre mesto predraží

  • Spravodajstvo
  • 23. júna 2016, 08:15
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanská radnica v uplynulých dňoch zverejnila vyhodnotenie čerpania mestského rozpočtu za rok 2015. V ňom sa ukázala i zdanlivá úspora verejných prostriedkov vo výške viac ako pol milióna eur. Na verejnosti rezonovalo aj odvolanie primátora Miloša Tamajku z dozornej rady Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS), ale tiež problematika okolo zadĺženého letiska. V súvislosti s uvedenými témami sme vyspovedali niekdajšieho piešťanského primátora Rema Cicutta.

► Minuloročný rozpočet mesta schvaľovalo zastupiteľstvo ešte pod vaším vedením v roku 2014. Ako hodnotíte záverečné vyúčtovanie? Boli naplnené ciele, ktoré si predchádzajúce zastupiteľstvo vytýčilo? Hospodárilo mesto pod vedením Miloša Tamajku efektívne a účelne?
Ciele naplnené neboli a nedá sa hovoriť o efektivite a hospodárnosti. Nesplnenie cieľov je jeden problém. Hlavný problém je v prečerpávaní niektorých položiek aj o tisíc percent, čo je dôsledok neefektívneho riadenia finančných tokov a hlavne nedôsledné dodržiavanie zákona a nerešpektovanie pravidiel o vnútornej finančnej kontrole.

► Mesto ale v konečnom dôsledku vykazuje úsporu viac ako pol milióna eur…

Tento výsledok nespočíva v efektívnom hospodárení, ale nenaplňovaní základných úloh stanovených zastupiteľstvom, požiadaviek obyvateľov a starostlivosti o majetok mesta. Uvediem príklad. Na opravy ciest a chodníkov z prostriedkov, ktoré boli na tento účel vyčlenené, radnica minula nula percent. Na údržbu autobusových zastávok, dopravného značenia, kanalizačných vpustí, ale aj svetelnej signalizácie sa tiež nepoužilo ani jedno euro. Celkovo v tejto rozpočtovej kapitole z takmer troch miliónov vedenie mesta použilo na údržbu a opravy komunikácií niečo málo nad 38 percent. Potom sa divíme, ako mesto vyzerá. Zaprší a voda stojí na cestách, nakoľko kanalizáciu nik nečistil a je upchatá. Riešenie týchto problémov nás však dobehne a bude stáť omnoho viac prostriedkov, ako sa ničnerobením ušetrilo. Úspora by bola, ak by sa v rozpočte odhadlo na nejakú investičnú akciu 5000 eur a obstarala by sa za 4000, ale nie, že sa nič nevykoná. Ak bol Tamajka presvedčený, že rozpočet nie je zostavený správne, mal predložiť poslancom návrhy na zmeny mestského rozpočtu, a to obzvlášť, keď ho poznal ako poslanec z predchádzajúceho volebného obdobia.

► Na mimoriadnom valnom zhromaždení TAVOS-u starostovia miest a obcí odvolali z dozornej rady piešťanského primátora. M. Tamajka však tvrdí, že za tým stojí snaha o skrytú privatizáciu formou rozdelenia na dve spoločnosti.
Táto téma síce v minulosti rezonovala, ale ešte predchádzajúce zastupiteľstvo, ktorého bol aj Tamajka s Hynekom členom, v júni 2014 schválilo uznesenie, ktoré som sformuloval v znení, že žiaden zástupca Piešťan na valnom zhromaždení spoločnosti za rozdelenie nemôže hlasovať. Rovnaké uznesenie prijali aj poslanci v Trnave a pochybujem, že ho niekto zrušil. Preto Tamajkova hystéria o delení spoločnosti je len obyčajná manipulácia, nakoľko takýto stav nastať dodnes nemôže.

► Aký dôsledok môže mať pre Piešťany strata zástupcu mesta v riadiacich orgánoch TAVOS-u?
Mesto nebude mať vplyv na zostavovanie finančného a investičného plánu spoločnosti a presadzovanie svojich záujmov. Tiež tým prišlo o svoj dosah na udržanie sídla v Piešťanoch. O presťahovaní tejto organizácie do Trnavy v minulosti už bol záujem. Našťastie, podarilo sa mi tomu zabrániť, nakoľko tu ide aj o zhruba sto pracovných miest, ktoré by v kúpeľnom meste zanikli.

► V poslednom období rezonuje aj téma letiska a jeho takmer polmiliónovej podlžnosti na daniach z nehnuteľnosti voči mestu. V súvislosti s tým na poslednom zastupiteľstve bolo prijaté uznesenie, ktorým poslanci vyjadrili záujem letisku pomôcť takým spôsobom, že si Piešťany uplatnia záložné právo na pozemky, ktorými letisko za svoj dlh mestu ručí.

Zásadná otázka pri ďalších krokoch voči letisku však je, či letisko vôbec chceme. Ak ho dnes zlikvidujeme, o desať či pätnásť rokov, keď ho môžeme potrebovať, už ho nik nevzkriesi. Letisko a kúpele je to, čo Piešťany odlišuje od ostatných slovenských okresných miest a my tým, čo sme na zastupiteľstve prijali, sme povedali, že tu letisko nechceme. Ja som za takéto uznesenie nehlasoval.

► Aké by teda mali nasledovať kroky zo strany mesta v prípade, že chcú Piešťany letisko zachrániť?

V prvom rade treba spolupracovať s väčšinovým akcionárom, ktorým je Trnavský samosprávny kraj. Ak sa na úrovni krajského zastupiteľstva jednomyseľne prijalo uznesenie, že letisko sa ide zachrániť a našiel sa spôsob, ako mu finančne vypomôcť, tak by podobným spôsobom malo postupovať i piešťanské mestské zastupiteľstvo a hľadať k tomu cesty. Nie dôvody, prečo sa to nedá urobiť.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 21. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek