Quinoa – drobotina plná bielkovín

  • Spravodajstvo
  • 18. júla 2014, 10:14
  • Autor:red.

Táto drobučká pseudoobilnina pochádza z Južnej Ameriky. Pripomína pšeno alebo kuskus. Sú to semená rastliny mrlík čílsky (Chenopodium quinoa).
Quinoa sa môže pochváliť vysokým obsahom bielkovín a aminokyselín, preto by nemala chýbať v kuchyni žiadneho vegetariána či vegána. Taktiež obsahuje vitamín C, beta-karotén, kyselinu listovú, thiamín a riboflavín a vysoký podiel minerálov – vápnik, železo, draslík, zinok, horčík.

Aminokyselina hystidín je dôležitá vo výžive dojčiat a malých detí. Vysoký podiel aminokyseliny lysín je dôležitý pre tvorbu enzýmov, hormónov, pri liečbe herpesu, detoxikácii organizmu, vývine mozgu u dojčiat. Obsahuje veľa vlákniny a je ľahko stráviteľná. Potešia sa jej aj celiatici, lebo lepok v nej nenájdete. Vysokým obsahom fytonutrientov a flavonoidov quinoa pomáha bojovať proti rakovine. Pôsobí protizápalovo, pozitívne vplýva na srdce a cievy. Pripisujú sa jej liečivé účinky pri krvácaní, cukrovke či migrénach.
A ako si quinou pripraviť? Môžete ju použiť ako prílohu namiesto ryže, prípadne doplniť ryžu quinoou a pripraviť si chutné rizoto so zeleninou. Pripravíte z nej chutné placky alebo fašírky. Dá sa pripraviť aj nasladko s medom, orieškami, sušeným či čerstvým ovocím.
V obchodoch so zdravou výživou nájdete klasickú quinou bielej farby, ale aj farebnú a červenú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj