Psičkári, vrecká tento rok nedostanete!

  • Spravodajstvo
  • 15. februára 2017, 13:58
  • Autor:am

Po roztopení ľadovej a snehovej pokrývky sa v Piešťanoch opäť odkryli hriechy psičkárov z tohtoročnej zimy. Exkrementy na aktuálne nezatrávnených povrchoch sú viditeľné viac ako inokedy, avšak vrecká na ich odpratanie v zelených kontajneroch na psie výkaly chýbajú. Tento rok sa vo viacerých pravdepodobne ani neobjavia.

Kým v roku 2015 Piešťanci minuli 235-tisíc vreciek na psie exkrementy, ktoré mestskú kasu stáli 5700 eur, vlani to už bolo o poznanie menej. „V roku 2016 bolo vydaných na území mesta 2400 balení po 25 kusov vreciek na psie exkrementy. Cena balenia bola 1,644 eur s DPH,“ uviedla hovorkyňa mesta Eva Bereczová. Znamená to teda, že za necelých štyritisíc eur nakúpili 60-tisíc vreciek.

V minulom roku mesto neosádzalo žiadnu novú nádobu na tieto zvieracie výkaly. „Na území mesta sa nachádza 84 nádob, ktoré sú udržiavané, v prípade výrazného poškodenia vymenené. Na tento účel má Mesto Piešťany zakúpené nové nádoby a držiaky. V tomto roku zvažujeme doplniť ďalšie nádoby do vytypovaných lokalít,“ informovala hovorkyňa. Kde sa budú nachádzať, zatiaľ radnica neuviedla.

V tomto roku si psičkári všimli, že zásobníky na vrecká sú prázdne. Podľa informácií na internetovom portáli Odkaz pre starostu vraj financie na nákup týchto vreciek vyčlenené nie sú. Piešťanský týždeň preto zaujímalo, či je to skutočne tak a majitelia štvornohých členov domácnosti už papierové pomôcky budú hľadať márne. „Služby mesta Piešťany zabezpečia v roku 2017 dopĺňanie vreciek vo výbehoch pre psy raz za kalendárny týždeň a zároveň v spolupráci s Mestom Piešťany hľadajú optimálne riešenie nákupu a výdaja vreciek na psie exkrementy v súlade s hospodárnym využitím verejných zdrojov,“ skonštatovala E. Bereczová. Mimo výbehov by teda zásobníky mali zívať prázdnotou naďalej.

Podľa rozpočtu Mesto Piešťany očakáva ročný výnos dane za psa viac než 36-tisíc eur. A keďže i s pomocou vo forme vreciek sa Piešťanci musia nateraz rozlúčiť, zaujímalo nás, akým spôsobom sa majiteľom psov tieto peniaze môžu vrátiť. Napadlo nám, či mesto plánuje vystavať viac oplotených areálov s voľným pohybom psov, prípadne pre Služby mesta Piešťany zakúpiť kvalitnejšie stroje na upratovanie alebo organizácii umožní zaplatiť viac pracovníkov. „Dane nie sú účelovo viazané. Psie exkrementy sú zo zákona povinní zbierať majitelia psov. V lete sú ulice pravidelne čistené zametačmi a trávniky kosené kosačkami so zbernými košmi,“ odpovedala nám na túto otázku hovorkyňa.

Ak by ste sa náhodou rozhodli dane nezaplatiť, podľa radnice vám zrejme hrozí pokuta od mestskej polície. V každom prípade svoje okolie treba aj s ohľadom na ostatných obyvateľov udržiavať čisté, a tak psičkárom nezostáva nič iné, ako vybaviť sa vreckami z obchodu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 14. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel