Prvoradý je hĺbkový audit a riešenie letiska

  • Spravodajstvo
  • 8. novembra 2017, 08:39
  • Autor:gak

Na Slovensku sa v sobotu uskutočnili v poradí piate voľby poslancov a predsedov samosprávnych krajov od vzniku republiky. Využiť svoje volebné právo mohlo viac ako 4,4 miliónov voličov, napokon si cestu do volebných miestností našlo cestu takmer 30 percent z nich.

Bola to doteraz najvyššia volebná účasť, čo dáva ako-takú nádej, že sa občania začnú zaujímať aj o tieto druhoradé voľby. Výnimočné boli aj tým, že voľby predsedov boli jednokolové a pre zosúladenie s termínom komunálnych volieb sa funkčné obdobie županov a poslancov krajských parlamentov predĺžilo o rok.
Tento ťah so zmenou volebného systému sa nevyplatil Smeru-SD, ktorý s ním prišiel potom, ako v roku 2013 jeho županský kandidát v Banskej Bystrici prehral súboj v druhom kole s vrecom zemiakov. Sociálni demokrati prišli o svoju politickú dominanciu v regionálnej samospráve, keď mu ostal už len jeden „čistý“ župan (Baška v Trenčíne) a dvaja koaliční – Belica v Nitre (vládna koalícia) a Lunter v Banskej bystrici, ktorý síce kandidoval ako nezávislý, no Smer ho podporoval, rovnako ako postupne aj ďalší jeho rivali a politické strany.
V Trnavskom kraji sa volieb zúčastnilo 117 252 občanov, čo predstavovalo 24,74 percent všetkých oprávnených voličov.V rámci Slovenska to bola síce najnižšia účasť, v rámci kraja však vyššia o viac ako sedem percent ako v roku 2013.
Neprekonala však métu z roku 2001, keď župné voľby zaujali 33,73 percent, respektíve v druhom kole až 36,87 percent voličov. Náš kraj mal však aspoň jeden celoštátny primát, ako prvý odovzdal centrále krajskú volebnú zápisnicu už o 4.05 hodine. Pri voľbe predsedu TTSK dali občania prednosť Jozefovi Viskupičovi pred Tiborom Mikušom.
Pred novým županom teraz stojí výzva zrealizovať všetkých osem bodov programu, no najmä priority, ktoré sľuboval počas kampane. Ako sa vyjadril v nedeľu ráno v živom vstupe na TA3, plánuje stretnutia so všetkými predstaviteľmi miest a obcí, uskutočniť hĺbkový audit na Úrade TTSK a začať rokovať s Mestom Piešťany o nutných krokoch pre rozlietanie letiska. Najprv však musí do decembra nájsť peniaze na jeho chod. Sľubované vyriešenie dopravných zápch v Hlohovci a v Senici odložil až na piaty rok svojho funkčného obdobia.
Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja budú tvoriť štrnásti nezávislí poslanci, trinásti poslanci SMK, jedenásti poslanci pravicovej koalície, po jednom poslancovi budú mať strany Smer-SD a Most-Híd. SNS vyšla naprázdno, rovnako pohoreli aj Kotlebovci. V okrese Piešťany im nepomohli ani poslanci Národnej rady SR Martin Beluský alebo Stanislav Drobný, obaja skončili hlboko pod čiarou zvoliteľnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín