Primátora zožiera vlastná chobotnica

  • Spravodajstvo
  • 26. septembra 2017, 08:56
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Bytový podnik sa stal najsilnejšou témou úvodu piešťanského mestského zastupiteľstva v stredu 20. septembra. Stalo sa tak i na základe vsunutia dopredu neohláseného bodu programu s názvom Správa o bytovom podniku, ktorý do programu zaradil primátor Miloš Tamajka.

Mnohých poslancov táto téma zastihla nepripravených, a tak si väčšina z nich len mĺkvo vypočula značne preafektovaný výstup konateľa bytového podniku Pavla Vermeša plný hulvátskych vyjadrení najmä na adresu poslancov Ivety Babičovej a Petra Jančoviča či Piešťanského týždňa.
Namiesto toho, aby primátor poslancom vysvetlil, prečo je aj napriek prísľubom po deviatich mesiacoch Vermeš stále konateľom, bol jeho vstup najmä o negatívnom vnímaní informácií z Piešťanského týždňa. Iniciatívne však dal poslancom nový prísľub: „Verejne hovorím – žiadna privatizácia a žiadne teplo nebude drahšie.“ Tu však skončili fakty a argumenty z úst primátora a rovno zaútočil na Piešťanský týždeň. Vraj sme súčasťou nejakej chobotnice a informácie, ktoré prinášame, sú z dôvodu, že on chápadlá tejto chobotnice odtína.
K jeho invektívam na našu adresu sa vyjadrovať nebudeme, pretože jedno príslovie hovorí: „Múdry sa z poukazovania na nedostatky poučí a poďakuje, no hlupák ťa bude biť.“ Preto sa opäť budeme striktne držať iba faktov a vyjadrení, ktoré na mestskom zastupiteľstve zazneli.
Faktom je, že na žiadosť poslankyne I. Babičovej, aby jej vedenie bytového podniku vysvetlilo nejasnosti zo zmluvy, ktorú Vermeš uzavrel ako konateľ na správu piešťanského tepla s firmou Yzamer, sa jej namiesto vecných odpovedí dostalo len arogantných urážok. Napríklad jej Vermeš povedal, že sa tomu rozumie ako koza petržlenu a že sa bál, že sa ho bude práve I. Babičová pýtať na údaje zo zmluvy, nakoľko je len obyčajná učiteľka. Video z rekcií Vermeša na otázky poslancov prinášame v elektronickej forme na našej adrese www.piestanskydennik.sk.


S otázkami však neuspel ani poslanec P. Jančovič. Ten chcel od Vermeša vedieť, ako je možné, že Piešťanský týždeň zverejnil meno víťaza niekoľko dní pred uzavretím verejnej obchodnej súťaže na prevádzkovateľa tepelných zariadení v Piešťanoch. Odpovede sa však nedočkal. Vermeš vyhlásil, že to nevie. Buď sa robil hlúpym, alebo naozaj je to špekulant a manipulátor najhrubšieho zrna. Ako vyštudovaný právnik sa vie v paragrafoch krútiť, a preto mu možno nebolo cudzie použiť finty známe z rodinného prostredia.
Neznalý človek totiž nevie, že aj vo verejnom obstarávaní služieb a nákupov sa dá legislatíva obísť napríklad tak, že sa do podmienok súťaže dá klauzula, ktorú dokáže splniť len jeden dodávateľ. Najjednoduchšie je to vtedy, keď sa napríklad piešťanská radnica rozhodne objednať si služby do určitej sumy, kde nebude musieť robiť elektronickú súťaž, ale si dodávateľa vyberie na základe prieskumu trhu. Tak chce napríklad Vermeš postupovať pri výstavbe parkoviska na Školskej ulici.
V prípade tepla urobil Vermeš prieskum trhu a oslovil firmy, pričom len jedna spĺňala všetky podmienky súťaže. Podotkneme ale, že tá „bonusová“ podmienka je v rámci správy tepelného hospodárstva irelevantná, teda zbytočná. No práve ona diskvalifikovala ostatné firmy. Keby bol Vermeš seriózny a chcel pre mesto urobiť dobrú službu, tak hľadá firmy s rovnakou ponukou a nech rozhodne cena. Tu však akoby bola cena vopred dohodnutá a možno aj niečo navyše. Vermeš však takto získal konkrétneho víťaza.
Tým, že sme názov firmy, ktorá má zvíťaziť vo Vermešovej súťaži, zverejnili ešte pred jej vyhodnotením, sme chceli hlavne upozorniť primátora Tamajku, ktorý ako jediný člen valného zhromaždenia mohol zakročiť a do bytového podniku prinavrátiť transparentnosť. Mimochodom, toto je jeden z hlavných bodov jeho predvolebnej kampane!
Nestalo sa tak, práve naopak. Namiesto toho, aby dodržal sľuby poslancom a aj na základe našich poznatkov Vermeša z bytového podniku vypoklonkoval, zaútočil na noviny. Vraj sme to práve my, čo chceme bytovému podniku škodiť. A že nie my, ale Vermeš je ten, čo klame, vás presvedčíme v ankete, ktorú prinášame na inom mieste.

Vermeš klame poslancov i verejnosť


Téma bytového podniku na mestskom zastupiteľstve naozaj vrela. Doslovne v kotle záujmu niektorých poslancov o osud tohto piešťanského strategického podniku sa ocitol najmä jeho konateľ Pavol Vermeš. Ten musel odpovedať na nejasnosti ohľadom zmluvy a výkonu správy tepelného hospodárstva, ktoré poza chrbát poslancov presunul z bytového podniku na súkromnú trnavskú firmu Yzamer.
V predmetnej zmluve, ktorou Vermeš podsunul do správy privátnej firmy kotolne, je uvedených nielen 22 tepelných zariadení vo vlastníctve bytového podniku, ale i ďalších desať, ktoré patria bytovým spoločenstvám. Tu však bytový podnik na základe jednotlivých zmlúv vykonáva len správu, a to vo viacerých prípadoch len v oblasti dodávky energií – voda, teplo, plyn, elektrika.
A tak poslanci okrem iného chceli vedieť, či ich vlastníci o tom, že ich Vermeš podsunul inému subjektu, ako majú uzavretú zmluvu, aj vedeli. Vermeš na zastupiteľstve poslancov presviedčal, že o tom všetkom ich majitelia boli informovaní a so všetkým súhlasili.
Aby sme si pravdivosť jeho slov overili, podarilo sa nám kontaktovať šesť zástupcov vlastníkov bytov z desiatich. Na otázku, či vedeli o tom, že starostlivosť o ich tepelné zariadenia bytový podnik presunul na privátnu firmu, nám aj zodpovedali.
Roman Pláňovský, A. Dubčeka 3541: „Vieme o tom len na základe toho, čo sme si prečítali v novinách. Nik nás neoslovil, nik nám nedal podklady. Nedostali sme žiadnu novú ponuku či už od privátnej firmy Yzamer, alebo z bytového podniku, na základe ktorej by sme sa my vlastníci mohli nejakým spôsobom rozhodnúť.“
Katarína Palková, Kukorelliho 2815/8: „Nič o tom nevieme, nik nás neinformoval a zrejme by sme s tým ani nesúhlasili. A už ma to aj rozčuľuje, lebo keď na bytový podnik z nejakého dôvodu idem, tak tam pravá ruka nevie, čo robí ľavá.“
Milan Hájnik, Nálepkova 7122: „Nič o tom neviem, prvýkrát to počujem teraz od vás. Ale predsa o takomto niečom musia na základe predloženej cenovej ponuky rozhodnúť svojím hlasovaním vlastníci bytov!“
Henrieta Lopašková, A. Hlinku 15: „Nikto ma oficiálne neinformoval. Dozvedela som sa o tom len prostredníctvom sociálnych sietí.“
Marián Dubovský, Nálepkova 1832: „Nik nás neinformoval, a ak to niekto tvrdí, tak je to doslovne sprosté, neseriózne a hlúpa lož.“
Martin Dulík, Kukorelliho 2814/6: „Nemám o tom vedomosť. Čiastkové informácie mám len z médií, ale nik nás z bytového podniku neinformoval ani nekontaktoval.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava