Primátor si „svojich“ cení viac

  • Spravodajstvo
  • 7. septembra 2017, 06:55
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na piešťanskej radnici pracujú rovní a tí viac rovnejší. I tak by sa dalo nazvať diskriminujúce finančné prerozdeľovanie formou osobných hodnotení zamestnancom mestského úradu.

Kým „staro“ zamestnanci, ktorí na radnici pracujú už celé roky, dostávajú osobné hodnotenia na hranici 30 eur a v niektorých prípadoch aj menej, tak sedemnásť nových, ktorí sa tu zjavili po nástupe primátora Miloša Tamajku, si užívajú osobné hodnotenia v stovkách eur.
„Novoprichádzajúci zamestnanci dostávajú osobné hodnotenia okamžite pri nástupe. A nejde o žiadne drobné. Pritom pôvodné zloženie mestského úradu muselo v skúšobnej dobe svojou prácou preukázať, že si vôbec nejaké peniaze navyše zaslúži,“ informoval nás zdroj z mestského úradu, ktorý si neželal svoje meno zverejniť pre obavu z odvety od vedenia mesta.
Pôvodný personál vraj na takúto diskrimináciu Tamajku, ale aj prednostu mestského úradu Eduarda Strapatého viackrát upozorňoval, nápravy sa však nedočkal, a zamestnanci, ktorí prichádzajú, naďalej okamžite po nástupe dostávajú osobné hodnotenia v stovkách eur.
Chceli sme na úrade zistiť, prečo sú osobné príplatky novým zamestnancom za posledné dva roky priznávané okamžite po nástupe do práce, a nie až po uplynutí skúšobnej doby, v ktorej zamestnanec preukáže svoje kvality.
Chceli sme však od vedenia radnice dostať aj odpoveď na otázku, či nepovažujú za diskriminačné, ak „staro“ zamestnanci poberajú osobné hodnotenia v desiatkach eur a sedemnásti, čo na radnicu nastúpili po príchode Tamajku, takmer okamžite získajú aj desaťnásobne viac. V nie jednom prípade je to i viac ako 500 eur. Radnica však na naše otázky odpovedať odmietla.
Ak by si vedenie radnice prečítalo zákonník práce, prišlo by na to, že takéto počínanie je v hrubom rozpore s ním. Ten priamo určuje, že zamestnávateľ je v pracovnoprávnych vzťahoch povinný zaobchádzať so zamestnancami v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania, ustanovenou pre oblasť pracovnoprávnych vzťahov osobitným zákonom o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon).
V oblasti pracovného práva neznamená právo na rovnaké zaobchádzanie len rovnaké zaobchádzanie v prístupe k zamestnaniu, ale aj rovnaké zaobchádzanie pri výkone zamestnania vrátane profesionálneho postupu a pracovných podmienok, čo sú aj financie.
Nerovnomerne vytvárané finančné podmienky vedením mesta, ktoré v podstate rozdeľujú zamestnancov do dvoch kategórií – na pôvodný a novonastupujúci personál, jednoznačne zákon porušujú!
V prípade, ak sa zamestnanci radnice obrátia na inšpektorát práce a ten jej vedeniu preukáže diskriminačné správanie, mestu hrozí pokuta až 100-tisíc eur. A, samozrejme, nie z peňaženiek tých, čo to spôsobili, ale z peňazí všetkých Piešťancov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava