Primátor odletel do Číny, doma nechal Kocúrkovo

  • Spravodajstvo
  • 3. októbra 2017, 12:50
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanský primátor Miloš Tamajka je na služobnej ceste v Číne a ním nepodpísané poslanecké uznesenie obhajoval vo štvrtok 28. septembra na mestskej rade konateľ bytového podniku Pavol Vermeš, voči ktorému bolo v podstate namierené.

Uznesenie na septembrovom mestskom zastupiteľstve inicioval poslanec Peter Jančovič a malo za cieľ uchrániť majetok bytového podniku pred jeho rozpredajom.
Podľa predkladateľa tohto uznesenia P. Jančoviča má to byť akási poistka pre prípad, že by sa mala opakovať situácia z deväťdesiatych rokov a niekto by sa pokúšal mestský majetok presunúť do privátnych rúk, ako to vtedy urobila obdobná mestská organizácia s názvom DOSPRA.
No už počas zastupiteľstva a okamžite po prednesení návrhu na obmedzenie kompetencií primátora vo funkcii jediného člena valného zhromaždenia mestskej eseročky Tamajka poslancom oznámil, že takéto uznesenie nepodpíše. A čo sľúbil, aj dodržal. Zo zákona mu však vyplýva povinnosť nepodpísanie poslaneckého uznesenia do desiatich dní oznámiť mestskej rade.
Tú zvolal na štvrtok minulý týždeň. Sám sa však nedostavil, nakoľko sa v tej dobe nachádzal na služobnej ceste v Číne spolu s mestskou úradníčkou Alenou Horešovou.
Konateľ bytového podniku P. Vermeš prečítal Tamajkove písomné odôvodnenie svojho nepodpísania uznesenia, ktoré aj sám koncipoval. V odôvodneniach, že mestskí poslanci nemajú dosah na akýkoľvek chod udalostí, čo sa dejú v mestom zriadenej spoločnosti, sa Vermeš opiera o obchodný zákon, ktorý sa primárne zaoberá privátnymi spoločnosťami, a v odôvodnení, že primátor má právo uznesenie nepodpísať, sa pre zmenu oháňal zákonom o majetku obcí.
Mestskej rade tak ostala už len reakcia v podobe, že s nepodpísaním uznesenia nesúhlasí a zároveň primátorovi ako jedinému členovi valného zhromaždenia mestskej eseročky odporúča, aby do dozornej rady namiesto poslanca Petra Tremboša, ktorý na členstvo v nej rezignoval, umožnil zvolenie iného poslanca zastupiteľstva.
Toto uznesenie sa zrodilo na základe informácie, že do dozornej rady má primátor v úmysle namiesto poslanca dosadiť zamestnanca, ktorý je de facto podriadeným konateľa Vermeša. „Dozorná rada má mať primárne kritickú optiku. Neviem si predstaviť, že by to dokázal realizovať zamestnanec bytového podniku,“ povedal nám o rozhodnutí mestskej rady jej člen Martin Cifra.

Nepodpísané uznesenie


Primátor mesta pri výkone právomocí valného zhromaždenia v obchodnej spoločnosti Bytový podnik Piešťany, s.r.o., v ktorej má mesto postavenie ovládajúcej osoby, rozhodne po predchádzajúcom schválení mestským zastupiteľstvom o:
a) prevode vlastníctva nehnuteľného majetku s výnimkou prevodu bytov podľa zákona č. 182/1993 o prevode bytov a nebytových priestorov.
b) uzatvorení nájomnej zmluvy na prenájom majetku od výmery vyššej ako 150 m2 alebo v hodnote vyššej ako 10 000 eur, ako aj o uzatvorení nájomnej zmluvy na dobu dlhšiu ako 3 roky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava