Prietoky na Váhu sú znížené

  • Spravodajstvo
  • 12. augusta 2015, 08:20
  • Autor:Viera Dusíková

S hydrologičkou Zuzanou Danáčovou zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sme sa porozprávali o aktuálnych stavoch vody v slovenských riekach. Dozvedeli sme sa, že prietoky sú znížené.

► Ako sa premietli horúčavy a sucho na stav vody na Slovensku?
Hydrologická situácia, ktorá vznikla hlavne z nedostatku zrážok, je nepriaznivá na väčšine riek. Priemerné júnové prietoky sa pohybovali v rozpätí 25 až 45 percent dlhodobých júnových hodnôt. Táto situácia pokračuje aj v júli a v auguste. Zrážky, ktoré sa vyskytli, boli väčšinou vo forme prehánok a búrok, čo sa prejavilo hlavne na menších tokoch ako krátkodobé prechodné zvýšenie prietoku s následným poklesom. Zlepšenie situácie môže nastať až po dlhodobejších intenzívnejších zrážkach.

► Ako je na tom s výdatnosťou vody rieka Váh a jej prítoky?

Na rieke Váh a jeho prítokoch po Liptovský Mikuláš boli priemerné mesačné prietoky za jún a júl voči dlhodobým mesačným priemerom
mierne podpriemerné. Čo sa týka hlavného toku Váhu pod Liptovským Mikulášom, ten je ovplyvnený nádržami a elektrárňami, preto hodnotíme iba jeho prítoky. Priemerné denné prietoky sú v súčasnosti tri a viackrát vyššie ako absolútne minimá.

► Je to bežný stav?

Takýto stav prietokov, respektíve hladín nie je v danom období bežný, ale ani extrémne výnimočný. Od začiatku tohto storočia boli na prítokoch dolného Váhu v šiestich rokoch priemerné mesačné prietoky v júni rovnaké, ako to je tento rok. Priemerné júlové prietoky v rokoch 2007, 2008 sú totožné ako tohtoročné. V roku 2012 boli hodnoty priemerných mesačných prietokov ešte menšie.

► O koľko vody je menej v Dudváhu, v Holeške a v potoku Dubová?

Spomínané toky vznikajú rozdelením toku Jablonka na mnoho ramien. Prevody sú ovládané stavidlami, ich manipuláciu SHMÚ nepozná, toky sú ovplyvnené aj mnohými odbermi na zavlažovanie.

Článok je súčasťou "Témy týždňa", kde sa venujeme tropickým horúčavám a suchu.


Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 11. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava