Pri zametaní ciest rešpektujte pokyny polície

  • Spravodajstvo
  • 2. marca 2017, 08:48
  • Autor:am

Zima sa pomaly končí a v uliciach Piešťan sa onedlho začne zametanie stoviek ton štrku, ktorý v chladnom januári pomáhal vodičom a chodcom bojovať so šmykľavým povrchom. Tento rok budú nápomocní i príslušníci mestskej polície, ktorí pred upratovaním upozornia vodičov, aby na cestách s plánovaným zametaním nebránili strojom svojimi vozidlami.

Služby mesta Piešťany (SMP) pred niekoľkými týždňami začali so zametaním pešej zóny, začiatkom minulého týždňa pracovníci dávali do poriadku aj časť Nitrianskej a Teplickej ulice. „Tento rok sa začalo čistenie komunikácií po zime v šiestom kalendárnom týždni v centre mesta a odtiaľ bude pokračovať v ďalších uliciach v závislosti od klimatických podmienok. Bol nasadený jeden zametací stroj, dva boli minulý týždeň v servise, a tiež sa uskutočňuje ručné zametanie. Na každej ulici, na každom odstavnom parkovisku a na každom sídlisku je zametanie individuálne. Činnosť je denne riadená vedúcim strediska, prípadne majstrom, a postup prác je koordinovaný s aktuálnym stavom,“ uviedol v správe Peter Fiala, vedúci strediska údržby.

Od polovice marca, keď sa pre SMP končí zimná sezóna, sa začne riadne upratovanie, a to nielen zametanie chodníkov, ale i ciest. Ovplyvňovať to však bude počasie. „Upratovanie je vykonávané tromi zametacími strojmi a pracovníkmi. Počas zimy sú tieto vozidlá každoročne opravované a servisované vlastnými pracovníkmi alebo dodávateľsky. Upratovanie v uliciach, najmä zametanie kamennej drte, sa môže začať, keď to klimatické podmienky a prevádzkové podmienky strojov dovolia. Teploty pod bodom mrazu alebo sneh a ľad na komunikáciách neumožňujú strojné zametanie, pretože v autách dochádza k zamŕzaniu postrekovej vody, ktorá znižuje prašnosť zametania,“ povedal P. Fiala.

Piešťanci, ktorí sa starajú o chodníky pred svojimi domami, prevádzkami či bytovkami, môžu prispieť k zefektívneniu čistenia. „Ak obyvatelia pri svojich nehnuteľnostiach zametú z chodníka štrk a neporiadok na komunikáciu, pomôže nám to,“ skonštatoval P. Fiala, avšak upozornil, že ľudia nemajú robiť kôpky.

V meste Piešťany je veľmi obľúbené pre nedostatok parkovacích miest odstavovať vozidlá na okrajoch ciest. Každé takéto auto, pod ktorým sa nachádza množstvo štrku, však znemožňuje dôkladné upratovanie komunikácie. „V jarných mesiacoch SMP pristúpi k čisteniu komunikácií i v spolupráci s mestskou políciou. Na vytypovaných uliciach budú vopred osadené oznamovacie tabule s informáciou, v ktorých dňoch a v akom čase sa bude čistenie vykonávať,“ uviedol vedúci strediska. Takéto oznámenie má byť osadené v dostatočnom časovom predstihu, a keď to bude aktuálne, vymenenia ho za dočasné dopravné značenie. Mestská polícia potom po osadení dopravného značenia bude kontrolovať jeho dodržiavanie a porušenie bude riešiť v zmysle priestupkového zákona.

Piešťanci, i vo vlastnom záujme treba rešpektovať tieto dočasné obmedzenia. Okrem toho, že tým SMP pomôžeme urýchliť prácu, všetci sa budeme o čosi skôr tešiť z pozametaných ulíc bez štrku.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 28. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav