Pri výbere školy zavážila vzdialenosť i referencie

  • Mladí dnes / Školy
  • 12. apríla 2017, 12:43
  • Autor:am

Akoby to bolo včera, keď súčasní prváci po prvý raz zasadli do školských lavíc. Rok však rýchlo utiekol a o štúdium sa hlásia nové tváre. Piešťanské základné školy zapisovali nové deti do prvých ročníkov v piatok 7. a v sobotu 8. apríla. Piešťanský týždeň tento rok nazrel na zápis do Základnej školy Brezová.

Zápis do prvého ročníka v tejto podobe tento rok nebude. (Autor: red)

Do tried školy prišli nazrieť deti z Piešťan, ale i okolitých obcí. „Počuli sme, že je to dobrá škola, chodí nám sem bratranec a máme to blízko. Azda to dobre dopadne,“ povedala mamina budúceho prváka Ondrejka na margo otázky, prečo si pre svojho syna vybrala práve školu na Brezovej ulici. Nielen vzdialenosť zavážila aj v ďalšej rodine. „Rozhodla som sa sem prihlásiť syna preto, lebo jednak bývam na Komenského ulici, no tiež to bola škola, na ktorú som aj ja chodila. Máme ďalšie dve deti, jedno ju už vychodilo a druhé ju ešte navštevuje. Som veľmi spokojná, škola je profesionálna, prísna, ale myslím si, že dieťa dobre pripraví na strednú školu. Syna sme pripravovali a myslím si, že sa celkom snaží. Do školy sa teší, no ešte asi celkom dobre nevie, do čoho ide. Sama sa však teším, lebo chlapec je úplne iný ako staršie dcéry,“ povedala Katarína, mama budúceho prváka Martinka.

Učiteľky u budúcich žiakov zisťovali, či sú spôsobilé do prvého ročníka nastúpiť. „Skúšame, či deti majú čistú výslovnosť, či poznajú farby. Dbáme na manuálnu zručnosť, jemnú motoriku, najmä, aby vedeli rukou obtiahnuť určité tvary alebo vyfarbiť obrázok zvieratka. V pracovnom liste máme práve tieto motívy, pretože deti ich obľubujú. Zisťujeme tiež, či poznajú čísla aspoň do desať a vedia sa tlačeným písmom podpísať. Väčšinou to deti krásne zvládajú,“ uviedla učiteľka prvého stupňa Pavlína Smatanová. Ak aj dieťa nezvláda niektorú časť zápisu perfektne, je ešte nádej, že do septembra sa to vylepší.

Deti prichádzali na zápis usmiate a bez strachu. „Tieto deti sú smelšie a pekne pripravené zo škôlok. Je dobré, že ich pred vstupom do školy navštevujú, dôležité je aj to, že pracujú v kolektíve. Ak je totiž dieťa doma do šiestich rokov, veľmi ťažko sa v kolektíve adaptuje,“ skonštatovala učiteľka. Rodičia sú na svoje ratolesti na zápise hrdí a veľmi tento zlomový moment prežívajú. Pre učiteľov je príchod nových tvárí zasa oživenie. „Prváčence sú veľmi milé. Je to príjemné,“ povedala P. Smatanová.

Deti po absolvovaní zápisov dostali pamätný list, pracovný list, ktorý si čiastočne vypracovali, darček vyrobený staršími žiakmi, ale aj maškrtu. Okrem spomienok si deň budú môcť pripomenúť aj vďaka fotografiám, ktoré im rodičia vyhotovovali.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf