Premiéra filmu „Piešťany, mesto snov“

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. júna 2013, 15:18
  • Autor:red

V stredu 26.6.2013 podvečer sa v Kursalone konala premiéra dokumentárneho filmu o meste Piešťany – „Piešťany, mesto snov“. Tento snímok verejnosť mohla vidieť už pred mesiacom na Námestí Slobody, kde sa premietal na veľkej obrazovke v rámci festivalu City Fest, usporiadaného k tohtoročným veľkým oslavám mesta Piešťany. Finálnu podobu dokumentu v Kursalone pokrstili tvorcovia filmu spolu so všetkými vystupujúcimi a pozvanými zaslúžilými obyvateľmi Piešťan. Film vznikol spontánne z popudu samotných tvorcov, hrdých Piešťancov, ktorí sa snažili do dokumentu vtisknúť svoj pohľad na súčasné Piešťany a nechať v ňom odkaz budúcim generáciám. Natočili ho spoločne produkčná spoločnosť Romeofilms a Ruka Hore Agency. Režisérom a scenáristom je Michal Romeo Dvořák, vedúcim výroby Dalibor Frankovič a producentom Michal Procházka.

Dokument "Piešťany, mesto snov" vznikol pri príležitosti osláv 900 rokov od prvej písomnej zmienky o Piešťanoch. Je uvoľneným, históriou a politikou nezaťaženým pohľadom na minulosť a prítomnosť svetoznámeho kúpeľného slovenského mesta, hľadá špecifiká ľudí, ktorí v nom žijú, ktorí vytvárajú jeho tak osobitú a príťažlivú atmosféru.

V dokumente môžme vidieť a o svoje sa podelia napríklad plavkyňa Darina Moravcová, piešťanskí milovníci histórie Kornel Duffek a Alexander Urminský, svojrázny opravár bicyklov Pavol Rebro, pamätníčka Marta Fanová, primátor Remo Cicutto a mnoho ďalších. Môžeme tu počuť hudbu známych piešťanských skupín ako Slniečko, Kontrafakt alebo aj historické úryvky z textov Adama Trajana. 

V najbližšej dobe by sa mal dokument dostať do vysielania STV a vyjde aj na DVD.

FOTOGALÉRIU z tejto akcie nájdete pod týmto článkom.




Pozrite si trailer k tomuto filmu:

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel