Pred obchodným domom Prior už vyrastá klzisko

  • Spravodajstvo
  • 23. novembra 2016, 14:01
  • Autor:am

Piešťanci môžu svojim ratolestiam pomaly pripravovať hrubé čiapky, šály, rukavice, ponožky a najmä korčule, pretože montovanie klziska pred Obchodným domom Prior sa už minulý týždeň začalo. Presun ľadovej plochy z pešej zóny na križovatku Ulice A. Hlinku a Žilinskej cesty sa stretlo s úspechom, tento rok správcovia dokonca pripravujú novinky.

O klzisko sa starajú Služby mesta Piešťany, konkrétne stredisko správy budov a objektov pod vedením Romana Skaličana. „Montáž mobilnej ľadovej plochy sme odštartovali 14. novembra. Samozrejme, prípravné práce začali o mesiac skôr,“ uviedol vedúci sekcie. Aby sa totiž montáž mohla plnohodnotne a bez problémov uskutočniť, predchádza jej objednanie preglejky, dosiek, hranolov či chladiacej kvapaliny.

Celková príprava ľadovej plochy s obslužnými zariadeniami a výzdobou potom trvá desať až dvanásť pracovných dní, nalievanie približne päť dní, záleží však na počasí.

Tento rok služby mesta vyčlenili na ľadovú plochu sumu 21-tisíc eur. Z tejto čiastky bude 4000 eur použitých na elektrickú energiu, pričom v minulosti, kým bola plocha na Winterovej ulici, túto položku platilo mesto priamo. Sto eur poputuje na vodu, za štyri a pol tisíc zafinancujú materiálové náklady a cena práce sa podľa odhadov vyšplhá na takmer 12 400 eur.

Sťahovanie na Ulicu A. Hlinku, kde hneď „cez cestu“ sídli materská škola, neďaleko je umiestnená ďalšia, v blízkosti sa nachádzajú dve základné školy, v bytových domoch žijú rodiny s deťmi, a teda sa tadiaľ premelie dostatok detí, sa oplatilo. V minulom roku navštívilo ľadovú plochu oveľa viac korčuliarov ako v dávnejšej minulosti. „Nové miesto je neporovnateľne lepšie než lokalita Winterovej ulice. K dispozícii je parkovisko, zvýšil sa komfort prezúvania, korčuľovalo o tretinu návštevníkov viac. Nie sú tam také silné teplé prúdy, čo vplýva na kvalitu ľadu, vykurovaná technická miestnosť je v budove OD Prior a hluk z kompresora neotravuje obyvateľov,“ prezradil R. Skaličan.

O atmosféru sa rovnako ako po minulé roky postará vianočný stromček. „Pred 6. decembrom ho s určitosťou osadíme a ozdobíme. Bude to smrek z povoleného výrubu,“ uviedol vedúci strediska.

Tento rok by obľúbenú športovú aktivitu mohli spríjemniť aj plánované novinky. „Rokujeme s Priorom, aby zabezpečili teplé nápoje pri prezúvarni a chceli by sme, aby sa uskutočňovala bezplatná výučba korčuľovania, respektíve krasokorčuľovania aspoň raz za týždeň. Budeme včas informovať, ak to bude reálne. Radi by sme privítali aj aktivitu základných škôl, aby využili túto plochu v dopoludňajších hodinách pre športové vyžitie žiakov,“ naznačil plány R. Skaličan.

Na Mikuláša sa teda detské oči rozžiaria nielen pohľadom na plné čižmy, ale potešiť by ich malo i prvé korčuľovanie a s ním spojené vyštípanie líc v tejto sezóne. „Robíme všetko, aby ľadová plocha bola otvorená pre verejnosť 6. decembra. Taktiež počasie môže zamiešať kartami,“ dodal R. Skaličan.

Časový harmonogram otvorenia klziska bude rovnaký ako vlani, teda v pondelok až piatok medzi 10.00 – 21.00 h a počas sobôt, nediel a sviatkov si záujemcovia zakorčuľujú medzi 9.00 a 21.00 h, samozrejme, s prestávkami na potrebnú údržbu ľadovej plochy.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 22. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel