Pre spackané obstarávanie sa vzdal funkcie poslanca

  • Spravodajstvo
  • 2. augusta 2016, 14:24
  • Autor:am

Počas zasadnutia piešťanského mestského zastupiteľstva opäť lietali hromy-blesky nielen na oblohe, ale i priamo v rokovacej sále. V stredu 27. júla sa poslanci dožadovali vysvetlenia o nezverejnenom verejnom obstarávaní na rekonštrukciu šatne mestských policajtov. Po štyridsaťminútovej rozprave sa poslanec Ján Jánošík verejne vzdal funkcie poslanca.

Mestskí policajti sa síce dočkali a ich zhorená šatňa už je po roku od veľkého požiaru zariadenia Coolturak v procese rekonštrukcie, no o pokojné práce v tomto prípade určite nejde. Verejné obstarávanie na túto zákazku piešťanská radnica urobila neverejne a za podivuhodných okolností. Zmluva na dielo za 76-tisíc bola zverejnená 12. júla, hneď na ďalší deň ju dodatkom navýšili o ďalších štyritisíc. Šancu vysvetliť tento postup práve preto dostal zodpovedný pracovník, radničný právnik Pavol Vermeš. Na projekte pracovala jeho sestra Mária Vermešová, bývalá riaditeľka odboru kontroly, spájaná s „nástenkovým tendrom“, tiež prijatá na piešťanský úrad za podivuhodných okolností.

Transparentnosť Vermeša nezaujíma


Tému otvoril v bode Rôzne poslanec Jozef Malík. „Vo februári som dával poslancom na schválenie balík opatrení, ktorý mal zabezpečiť, aby mesto Piešťany patrilo medzi samosprávy, kde je najväčšia transparentnosť. Toto uznesenie podľa môjho názoru nie je naplnené,“ začal J. Malík, pričom narážal na nezverejnenie súťaže o rekonštrukcie šatne. Šancu na vysvetlenie dostal prednosta úradu Eduard Strapatý, no ten vraj o žiadnom uznesení zaväzujúcom radnicu k transparentnosti nevedel a svoje slovo radšej prenechal radničnému právnikovi Pavlovi Vermešovi. Jeho vysvetľovanie sa začalo veľmi zoširoka, vyjadril sa však aj o spoločnosti Transparency International. Táto „neziskovka“ bojujúca proti korupcii je podľa neho len nesúrodá skupina. „Ja som právnik, budem hovoriť o práve v medziach zákona. Mňa nezaujíma, kto je transparentný,“ vyjadril sa P. Vermeš.

„Keď počujem netransparentnosť, je mi zle. Naši zákonodarcovia sa rozhodli, že osr*vať môže hocikto, ale nemôže,“
vyjadril sa právnik do mikrofónu pred celým plénom. Neváhal tiež vyzvať k slovu poslanca a bývalého primátora Rema Cicutta a bez hanby mu kládol otázky.

Zákon akceptujú, uznesenia nie


Podľa nového zákona z apríla tohto roka sa zákazky s nízkou hodnotou nemusia vykonávať formou verejného obstarávania. Samosprávam sa zrušila aj povinnosť mať vlastnú smernicu, vymedzujúcu spôsob zadávania zákaziek, a tak už zostávalo prekonať len predvolebný sľub primátora Miloša Tamajku, ktorý zaručoval transparentnosť a uznesenie z februára minulého roka, ktoré radnicu zaväzovalo spracovať na základe hodnotenia Transparency International v roku 2014 protikorupčnú stratégiu. Tú mali predložiť zastupiteľstvu na aprílové zastupiteľstvo aj s plánom a harmonogramom opatrení, tiež v spolupráci s hlavným kontrolórom vypracovať a dopracovať protikorupčné smernice úradu a mestských organizácií na základe podnetov Transparency International.

Žiadnu smernicu radní nevypracovali, a tak firma rekonštruujúca šatne a posilňovňu mestských policajtov zvíťazila v takzvanom prieskume trhu. Pri pochybnostiach zo strany poslancov, že zákazku vyhrala jedna firma z jednej oslovenej, viceprimátor Michal Hynek vyslovil, že radnica sa rozhodovala minimálne medzi tromi. P. Vermeš ho opravil, že boli presne tri, no aké firmy víťaznému Kreditstavu konkurovali, sa poslanci už nedozvedeli.

Jánošík to vzdal


Nejasné vysvetlenia naplnili pohár trpezlivosti poslanca Jána Jánošíka. „Človek, keď vás tak počúva, tak by vám snáď aj uveril… Všetkým. Ale ja si v živote dávam takzvané deadliny alebo hranice, posledné kvapky. Toto vaše verejné obstarávanie bola pre mňa posledná kvapka a dnešné zastupiteľstvo je pre mňa posledné. Verejne sa vzdávam funkcie poslanca. Nenechám svoje meno spájať ani len náznakom s niečím podobným, čo ste teraz vyviedli,“ povedal J. Jánošík a zamyslel sa aj nad kvalitou práce víťaznej firmy. „Vy ste sa vôbec boli na mestskej polícii pozrieť, čo sa tam stavia? Je to jedna šopa s dekou, prikrytím asi 60-70 metrov štvorcových, ktoré sme kedysi, keď som mal firmu, stavali za 80-tisíc. Ale v slovenských korunách,“ uviedol už bývalý poslanec. K rekonštrukcii tohto menšieho objektu tiež prirovnal cenu obytného bungalovu. „Bolo mi cťou byť členom tohto zastupiteľstva, ale končím,“ dodal na záver J. Jánošík a opustil zasadaciu miestnosť.

Tento rok už zastupiteľstvo opustila Eva Wernerová, ktorá sa stala krajinnou architektkou Služieb mesta Piešťany, v tejto súvislosti funkciu poslankyne považovala za konflikt záujmov. Jej mandát zaujal prvý náhradník Marián Urbánek.

V poradí ďalším náhradníkom, ktorý by mal zasadnúť na miesto J. Jánošíka, je Petr Veverka, iniciátor vzniku piešťanského Seniorského parlamentu a v súčasnosti člen komisie pre kultúru a názvoslovie. Pre Piešťanský týždeň potvrdil, že mandát aj uplatní. „Od svojho pôsobenia v zastupiteľstve si sľubujem dobrú spoluprácu s vedením mesta a tímom všetkých poslancov. Mojím cieľom je plniť volebný program a presadzovať aj námety seniorov a občianskych združení, ktoré budú prínosom pre kvalitu života v našom kúpeľnom meste Piešťany. Pri nedostatku peňazí v rozpočte mesta si viem predstaviť realizáciu mnohých projektov aj dobrovoľníckymi prácami v spolupráci s podnikateľmi,“ uviedol P. Veverka.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 2. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav