Pre Piešťany nevyhovovala, Trnava po nej skočila

  • Spravodajstvo
  • 18. októbra 2017, 18:04
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Bývalú riaditeľku piešťanského bytového podniku Evu Kollárikovú vypoklonkoval z úradu bez udania dôvodu primátor Miloš Tamajka na sklonku minulého roka.

Odborníčka vo svojom fachu si do roka našla nové pôsobisko. Minulotýždňové Mestské zastupiteľstvo v Trnave ju zvolilo do vedenia trnavskej správcovskej spoločnosti STEFE.
Eva Kolláriková totiž úspešne zvládla výberové konanie na pozíciu generálneho riaditeľa spoločnosti. Splnila všetky očakávané predpoklady na vykonávanie tejto funkcie. Pritom spoločnosť STEFE Trnava, s. r. o., dodáva teplo do 16 000 domácností, spravuje 6600 bytov a 177-tisíc metrov štvorcových nebytových priestorov. Realizuje aj energetické služby a údržbu mestských komunikácií v Trnave.
To uvádzam len na margo dosadenia síce absolútne lojálneho, ale v správe bytov a tepelného hospodárstva absolútneho laika Pavla Vermeša primátorom Tamajkom do funkcie konateľa bytového podniku. Podotknem ešte, že v Trnave aj konateľov mesta v spoločnosti STEFE odsúhlasuje mestské zastupiteľstvo.
Pripomeňme si udalosti z minulého roka, ktoré vyústili do odvolania E. Kollárikovej z postu konateľky a zároveň riaditeľky bytového podniku. A že v tom nemá prsty len samotný Tamajka, poodhalíme po prvý raz.

Kde sa Vermeš vzal


Najskôr sa však musíme pristaviť pri osobe P. Vermeša, ako sa vlastne na poste šéfa radničných právnikov ocitol. Vermeš bol pred časom veľmi blízkym spolupracovníkom niekdajšej ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Viery Tomanovej.
Potom, ako množstvo káuz vo verejnom obstarávaní tohto ministerstva sa stávalo nepríjemnosťou i pre samotných šéfov strany Smer-SD, po voľbách v roku 2016 sa už k žiadnej vysokej funkcii v štátnej správe nedostala a spolu s ňou z ministerstva vypoklonkovali aj Vermeša.
Vermešovi však padla do oka aj piešťanská samospráva a ešte pred komunálnymi voľbami v roku 2014 sa snažil votrieť do pozornosti vtedy ešte len kandidáta na primátora Miloša Tamajku.
Pôvodný náčrt, ako by mala po nástupe Tamajku radnica personálne vyzerať, sa nám dostal do rúk. V tejto organizačnej štruktúre figuroval Vermeš ako šéf právneho oddelenia, no nakoniec sa tak nestalo.
Vermeš sa na radnici ocitol až po nástupe šéfa poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) Tomáša Hudcoviča na post druhého viceprimátora v úvode roka 2016. A to, že Hudcovič a Vermeš mali k sebe blízko, potvrdzujú i udalosti, ktoré ich nástupu na radnicu predchádzali.
Pohoršený a oklamaný Vermeš sa najskôr z vlastnej iniciatívy podujal na donášanie na Tamajku a počas takmer celého roka 2015 nám na Tamajku podstrkoval podľa neho kompromitujúce informácie.
Tieto v podstate len klebety o Tamajkovi sa v našom týždenníku neobjavili, a tak Vermeš zrejme usúdil, že treba pritvrdiť, a rozhodol sa do ich šírenia zaangažovať i samotného T. Hudcoviča.
A div sa svete, majiteľ konkurenčného informačného portálu a zároveň mestský poslanec nás na pokyn Vermeša telefonicky aj kontaktoval. A to dokonca niekoľkokrát a, navyše, sám potvrdil, že k týmto telefonátom ho inšpiroval Vermeš. Pri odovzdávaní informácií o tom, čo sa deje na radnici, bol aj veľmi ústretový.
A keďže sme pri svojej novinárskej práci profesionáli, tak všetko, čo v tejto súvislosti tvrdíme, vieme vydokladovať archivovanými nahrávkami osobných, ale i telefonických rozhovorov s obomi zúčastnenými.
Nejde o nejaké ilegálne nahrávanie. Aj rozsudok medzinárodného európskeho súdneho tribunálu potvrdil, že nahrávanie je pri práci novinára jeho práca, a respondent, ktorý sa takéhoto rozhovoru zúčastní, musí s tým počítať.

Kamarát taktiež rád


Posuňme však dej ďalej. Po Hudcovičovom nástupe na viceprimátorský post bolo prijatie Vermeša na radnicu už len logickým vyústením tohto kamarátstva. Ale ani to nešlo až tak úplne hladko.
Aby sa to stalo a vyzeralo navonok transparentne, o Vermešovom prijatí rozhodovala komisia tajným hlasovaním. V nej však bol aj Tamajka, aj Hudcovič. Pri prvom hlasovaní vyhrala Lívia Damboráková, dovtedajšia šéfka právneho oddelenia.
Zrejme to tak dopadnúť nemalo, a tak sa hlasovanie opakovalo. A až na druhý pokus, po krátkej prestávke a zákulisných rozhovoroch, sa víťazom výberového konania na post šéfa radničných právnikov stal Vermeš.
Aj zjavná podpora Tamajkových zmien v bytovom podniku zo strany T. Hudcoviča ako i časti poslancov SpP má svoju logiku. Práve T. Hudcovič v rámci politického kupliarstva, aby ho Tamajka umlčal, mal ponúknutý post riaditeľa bytového podniku skôr ako funkciu druhého viceprimátora.
Že sa tak nestalo, zrejme zapríčinilo i odstúpenie mestského poslanca Jána Jánošíka za SpP zo svojho poslaneckého postu. Ako sám vyhlásil, s takým politikárčením, aké sa v zastupiteľstve deje, on nechce mať nič spoločné.
Zrejme i obava, že by sa jeho nástup na pozíciu riaditeľa bytového podniku nestretol s pochopením u niektorých ďalších poslancov jeho klubu, nakoniec docielila to, že sa „uskromnil“ s postom viceprimátora. No ale ani na ňom nevydržal príliš dlho a po deviatich mesiacoch odstúpil. Na radnici však po ňom ostal ním dotiahnutý Vermeš.

Majú, čo chceli


Výsledok tohto zákulisného politikárčenia Tamajku a Hudcoviča je dnes vidieť v bytovom podniku. Na začiatku sa to obaja snažili počas zastupiteľstva obhajovať. Dokonca hovorili o nejakých takmer kriminálnych činoch odvolanej riaditeľky Kollárikovej.
Pritom tá bola v septembri transparentnou komisiou v transparentnom výberovom konaní vybraná spomedzi 56 uchádzačov ako najlepšia, čo následne jednomyseľným hlasovaním potvrdili i poslanci trnavského mestského zastupiteľstva.
Naopak, v Piešťanoch Tamajka z akéhokoľvek vplyvu v mestskej eseročke mestské zastupiteľstvo vypoklonkoval. Dosadil na post konateľa Vermeša, ktorý je v tejto oblasti absolútne neznalý problematiky a od začiatku, čo sa v tejto funkcii ocitol, produkuje len samé škandály.
O tom svedčia i posledné udalosti, keď vďaka babráctvu osoby, ktorú do bytového podniku dotiahol Vermeš, uniklo viac ako tisíc funkčných emailových adries zákazníkov spoločnosti. Ale o tejto problematike sa viac dočítate v samostatnom článku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel