Pražské letisko oslávilo výročie zopakovaním historicky prvého letu

  • Spravodajstvo
  • 5. apríla 2017, 12:44
  • Autor:SITA

Letisko Praha Ruzyně si dnes pripomenulo osemdesiate výročie od otvorenia prevádzky špeciálnym letom Praha – Piešťany – Praha. Stroj Douglas DC 2 so štrnástimi pasažiermi bol 5. apríla 1937 prvým lietadlom, ktoré pristálo na vtedy úplne novom pražskom letisku. Dnes jeho úlohu prebral Airbus A319 Českých aerolínií s kapacitou 144 cestujúcich.

Mimoriadnym zážitkom pre pilotov aj cestujúcich bol podľa kapitána lietadla Richarda Birasa slávnostný sprievod dvoch vojenských stíhačiek JAS 39 Gripen z Prahy až po hranice so Slovenskom. Tak blízko k stíhačkám sa cestujúci za letu podľa Birasa už pravdepodobne nikdy nedostanú.

Účastníci letu mali pripravené špeciálne certifikáty s vyobrazením prvého lietadla, ktoré let v roku 1937 absolvovalo, k dispozícii bola aj špeciálna poštová známka. Na palube mali mimoriadne vydanie novín, ktoré boli zostavené z výberu z dobovej tlače. Cestujúcich v Piešťanoch privítal predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš a primátor kúpeľného mesta Miloš Tamajka. Mikuš označil výročný let za príjemný exkurz do minulosti, zároveň však vyjadril želanie, aby obyvatelia Českej republiky čo najčastejšie využívali leteckú dopravu na Slovensko a konkrétne aj do kúpeľného mesta Piešťany.

Kým pražské letisko v súčasnosti oslavuje, piešťanské bojuje o prežitie. ,,Robíme všetko preto, aby bola zachovaná bezpečnosť letovej prevádzky a aby toto letisko zostalo zachované. Ministerstvo dopravy a Trnavský samosprávny kraj robia maximum pre jeho zachovanie, tretí akcionár by mal prispieť tiež,“ povedal Mikuš. Potvrdil, že traja možní záujemcovia o vstup do letiskovej spoločnosti už rokovania oficiálne ukončili, ďalší dvaja sa majú ešte ozvať. Tretí akcionár spoločnosti Letisko Piešťany, ktorým je piešťanská samospráva, podniká podľa primátora Miloša Tamajku tiež kroky, ktorých výsledkom má byť ozdravný plán a pokračovanie prevádzky letiska aj v budúcnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava