Pozor, keď zafúka, padajú lampy!

  • Spravodajstvo
  • 6. júla 2017, 13:31
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanské pouličné osvetlenie je v dezolátnom stave. Až v troch lokalitách hrozí, že lampa sa samovoľne zrúti už pri trochu silnejšom nárazovom vetre. Mestských poslancov na tento problém na júnovom zastupiteľstve upozornil Peter Fiala, vedúci strediska údržby Služieb mesta Piešťany. Vedenie mesta sa zatiaľ nedokázalo zjednotiť v tom, či túto situáciu ide riešiť formou úveru na rekonštrukciu osvetlenia alebo koncesiou u súkromnej firmy.

Potrebná suma na výmenu osvetľovacích telies v havarijnom stave je však vysoká. Ide totiž až o 2500 pouličných lámp a predpokladaný objem nákladov na ich výmenu spojenú s rekonštrukciou podzemných elektrických rozvodov dosahuje 1,671 miliónov eur!

Prenájom alebo úver?


Podľa vedenia radnice a služieb mesta sa ako riešenie ponúkajú dve alternatívy. Radnica preferuje formu koncesie, t. j., aby rekonštrukciu osvetlenia riešila súkromná firma a vstupné náklady by v plnej miere znášala sama. Mesto by jej nové osvetlenie tridsať rokov splácalo.

Takéto riešenie má však podľa P. Fialu niekoľko nedostatkov. Pomocou elektrických rozvodov pouličného osvetlenia sú napájané elektrickou energiou rôzne spoločenské aktivity či už v mestskom parku, alebo v iných častiach mesta vrátane vianočného osvetlenia. V prípade riešenia koncesiou by však to už nebolo možné, nakoľko súkromný prevádzkovateľ osvetlenia v Piešťanoch by takéto odbery považoval za čierne.

Ďalšia z nevýhod, ktorú Fiala na zastupiteľstve spomenul, je tá, že koncesia nerieši rekonštrukciu podzemných rozvodov elektriny k lampám. Tie sú podľa neho už v takom stave, že namiesto troch elektrických fáz je na mnohých miestach k dispozícii len jedna. To znemožňuje využitie moderných technológií zabezpečujúcich úsporu elektrickej energie, ako napríklad zapájanie automatických stlmovačov, ktoré by znížili intenzitu osvetlenia v hlbokých nočných hodinách. Tým je vo výraznej miere obmedzená možnosť, že by sa koncesionárska splátka uhrádzala z úspor elektrickej energie. Za nevýhodu tejto možnosti však Fiala považuje aj tridsaťročné obdobie trvania zmluvy. „Ak dnes hodnotíme tridsaťročný vek pouličného osvetlenie ako nevyhovujúci, v akom stave, ak dôjde aj k rekonštrukcii, bude o ďalších tridsať rokov? Dá sa predpokladať, že budeme tam kde dnes,“ vysvetlil poslancom.

Ďalšiu nevýhodu riešenia tohto problému formou koncesie vidí Fiala v tom, že viac ako tretina osvetlenia bola rekonštruovaná z eurofondov a nemožno ho odovzdať na prevádzkovanie súkromnej firme. Môže ho spravovať len mesto, a tak by sa na území Piešťan zrazu ocitli dvaja prevádzkovatelia verejného osvetlenia. Aj preto Fiala odporučil poslancom i vedeniu mesta situáciu riešiť úverom, zrekonštruovať osvetlenie a podzemné rozvody a ponechať si ich vo vlastnej správe.

Opačný názor na zastupiteľstve zastával prednosta mestského úradu Eduard Strapatý. Ten za vedenie mesta presadzoval pred poslancami riešenie havarijného stavu osvetlenia formou koncesie u privátneho prevádzkovateľa.

Diskusia bez víťaza


Niektorí z poslancov takúto verejnú diskusiu vedenia mesta so svojimi zamestnancami vítali, iným sa to nepozdávalo. „Pripadám si tu ako na výrobnej porade. Argumentujete tu proti sebe zamestnanci mesta a zamestnanci mestskej organizácie, ale takáto diskusia na pôdu zastupiteľstva nepatrí. To ste si mali vydiskutovať a vyriešiť u seba a pred nás predložiť riešenia. Spracovať alternatívy s výhodami a s nevýhodami a my by sme hlasovaním o jednej z nich rozhodli,“ povedal na margo prebiehajúcej výmeny názorov poslanec Martin Cifra.

Poslanci tak namiesto výberu variantu riešenia situácie s pouličným osvetlením schválili len uznesenie, v ktorom vedenie mesta zaviazali vykonaním pasportizácie. Tá má zistiť presný technický stav každej lampy a vypracovať návrh riešenia na odstránenie súčasného stavu na území celého mesta.

Tu radšej neparkujte


Vek stĺpov piešťanského mestského osvetlenia dosahuje v priemere tridsať rokov. V najhoršom stave sú podľa P. Fialu na uliciach Emila Belluša, Adama Trajana, Valovej a Vodárenskej. V dôsledku odhrdzavených stien hrozí oceľovým stĺpom samovoľný pád.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 4. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava