Potrebujú Piešťany ďalší most?

  • Spravodajstvo
  • 9. júna 2017, 09:11
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme zverejnili článok na tému pokračovania rekonštrukcie Krajinského mosta. Trnavský samosprávny kraj, ktorý má most v správe, sa chystá s pomocou eurofondov dokončiť jeho kompletnú obnovu v hodnote investície dva milióny eur. Tentoraz však práce nijakým spôsobom neobmedzia jeho prevádzku, no i napriek tomu si plánovaná rekonštrukcia vyslúžila množstvo negatívnych reakcií.

Avšak táto jasne pozitívna správa pre Piešťany a obce na ľavom brehu Váhu, pre ktoré je Krajinský most doslovne strategickou spojnicou, vyvolala na našom účte na sociálnej sieti zarážajúce reakcie. Vyskytli sa názory, že do mosta netreba investovať, ale práve naopak, nechať ho zbúrať a postaviť nový. Niektorí naši čitatelia vyjadrili tiež názor, že je nutné začať stavať aj južný obchvat kúpeľného mesta s novým premostením a vyústením na Cestu Janka Alexyho v obci Banka.

Sám sebe si kladiem otázku: Naozaj potrebujú Piešťany novú cestu s moderným viaduktom privádzajúcu do tesnej blízkosti mesta kamiónovú dopravu ponad malebné prírodne zákutia Sĺňavy a Lodenicu? Odpoveďou na túto otázku nie som si celkom istý. Ale som presvedčený, že ako regionálna spojnica ľavobrežných obcí s kúpeľným mestom Krajinský most celkom určite postačuje. Rekonštrukčné práce raz za niekoľko desiatok rokov, ktoré obmedzia jeho prevádzku na určitú dobu, sú podľa mňa pre obyvateľov z oboch strán Váhu celkom znesiteľné. A že cez tento most nesmie pre obmedzenia šírky jeho vozovky tranzitovať kamiónová doprava, považujem len za výhodu.

Rekonštrukcia uzavrela Krajinský most v roku 2014 na dva prázdninové mesiace.

Kto si ale myslí opak, mal by si uvedomiť, aké sú preťažené spojnice zo stredného Považia smerom na stredné Ponitrie. Stačí sa ísť pozrieť na zúfalých obyvateľov Hlohovca, pre ktorých je počas dopravných špičiek takmer nemožné prejsť cez hlavnú cestu, ktorá mesto pretína. A obdobne preťažená je i spojnica Považia a Ponitria len pár desiatok kilometrov severne smerujúca z diaľnice D1 okolo Trenčína smerom na Bánovce nad Bebravou. Je v záujme kúpeľného mesta a obcí z opačnej strany rieky za pomoci južného obchvatu tieto uvedené trasy odľahčiť?

Výstavba obchvatu a nového moderného mosta podľa súčasných stavebných noriem by priviedla množstvo najmä tranzitujúcich áut do tesnej blízkosti Piešťan. Stratil by sa obmedzujúci faktor a, navyše, bez výstavby novej cesty od vyústenia mosta na ľavom brehu Sĺňavy smerom na Havran by sa v kúpeľnom meste vytvoril len obdobný lievik pre autá, ako je to na vjazde do Hlohovca, poprípade donedávna pred Bánovcami nad Bebravou. Nehovoriac o rušnej prevádzke ponad časti mesta, ktoré v súčasnom období majú charakter hlavne oddychový, rekreačný, ale i športový.

Potrebujú Piešťany kolóny tranzitujúcich áut, ako sú v Hlohovci?

Niekomu sa možno pozdáva, že ponad Lodenicu na druhú stranu Sĺňavy bude viesť železobetónová opacha plná tranzitujúcich áut smerom na Nitru a Topoľčany. Takýto projekt reálne existuje, no nie je hádam lepšie vyriešiť problémy v doprave medzi Piešťanmi a obcami na druhej strane Váhu bez nákladných investícií a zabetónovaním jedného z mála kúskov prírody, ktoré majú Piešťany k dispozícii?

Nie je jednoduchšia a hlavne ekologickejšia výstavba cyklochodníkov z Piešťan smerom na Ratnovce a na opačnú stranu na Banku a Moravany nad Váhom? Nie je jednoduchšie a lepšie, ako tranzitujúcimi autami pokaziť charakter kúpeľného mesta, urobiť dohovory medzi spomínanými obcami a Piešťanmi o rozšírení siete mestskej hromadnej dopravy?

Možno je môj pohľad konzervatívny, no úplne si vystačím so scenériou dvoch mostov pri pohľade z Lida dolu Váhom. Jediné, čo mi chýba, je, aby sa ku kraju pripojilo aj mesto a zabezpečilo obdobnú investíciu, ktorou by zrekonštruovalo národnú kultúrnu pamiatku a architektonickú pýchu – Kolonádový most, ktorý vlastní. Aby sa táto stavba opäť stala pýchou pre Piešťany nielen svojou históriou, ale aj vzhľadom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 6. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf