Poslanec sa vydáva za oficiálneho predstaviteľa mesta

  • Spravodajstvo
  • 26. mája 2017, 08:18
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Hoci sa zdá, že diskusiám o tom, kadiaľ povedie cyklochodník z Piešťan do Vrbového, je už koniec a na základe rozhodnutí štyroch samospráv ostávajú len rokovania o spôsobe jeho realizácie, sú aj jednotlivci, ktorí svoj odpor voči cyklochodníku v telese železnice stále nevzdávajú. Medzi najtvrdších neprajníkov tohto riešenia patrí poslanec mestského zastupiteľstva a člen zoskupenia Spoločne pre Piešťany, Petr Veverka. Ten svoj boj nevzdáva, a to i za cenu, že pri rokovaniach s úradníkmi ministerstva či Železníc Slovenskej republiky samého seba podvodne vydáva za oficiálneho predstaviteľa kúpeľného mesta.

P. Veverka ešte pred zastupiteľstvom, ktoré sa v Piešťanoch konalo vo štvrtok minulý týždeň, kontaktoval e-mailom svojich poslaneckých kolegov, v ktorom ich žiadal menom poradnej mestskej komisie pre leteckú infraštruktúru a cestovný ruch o zaradenie bodu do ich rokovania s názvom „Možnosť stavby cyklotrasy Piešťany – Vrbové, s možnosťou využívania železnice Piešťany – Vrbové“.

Napriek tomu, že piešťanské mestské zastupiteľstvo ako posledné so štyroch samospráv ešte v minulom roku schválilo variant viesť cyklotrasu v telese súčasnej železnice, ktorá je v dezolátnom stave a je nevyužívaná od roku 1979, Piešťany sa týmto svojím jednoznačným uznesením pripojili k obdobným rozhodnutiam zastupiteľstiev vo Vrbovom, Krakovanoch a Trebaticiach.

Na snahe o zaradenie bodu rokovania do programu zastupiteľstva osamoteným poslancom Veverkom nie je nič nelegitímne, rovnako ako bol aj legitímny postoj mestského zastupiteľstva, keď tento Veverkov návrh na rozšírenie programu zamietli. Z dôvodu, že sa tejto téme poslanci venovali počas niekoľkých rokov už mnohokrát a z rôznych variantov, kadiaľ viesť cyklotrasu, vybrali práve ten v telese železnice.

Veverka za svojím ide aj za cenu podvádzania


Zarážajúci je však fakt, že i napriek rozhodnutiu kolektívneho orgánu, mestského zastupiteľstva, v ktorom sa rešpektuje pluralitná demokracia a politické rozhodovanie je výsledkom sporu a dohody zúčastnených skupín či jednotlivcov, poslanec Veverka sa rozhodol ísť svojou vlastnou cestou a podieľa sa na spoluorganizovaní stretnutí s oficiálnymi predstaviteľmi železníc či ministerstva, kde sa podvodne prezentuje ako oficiálny predstaviteľ mesta.

To sa v podstate ani nehanbí verejne priznať a k žiadosti o zaradenie jeho bodu programu do rokovania zastupiteľstva priložil aj zápis z rokovania komisie pre leteckú infraštruktúru a cestovný ruch tvorenej tromi piešťanskými seniormi, ktorá sa konala 18. apríla tohto roka aj za prítomnosti nimi pozvaných zástupcov ministerstva dopravy a výstavby.

I napriek tomu, že oficiálny postoj mesta je úplne opačný ako postoj tejto skupinky seniorov, jej zápis hovorí o rokovaní s ministerskými úradníkmi na tému zachovania železnice na úkor plánovaného cyklochodníka v jej telese.
A títo samozvaní reprezentanti kúpeľného mesta zápis, ktorým odporúčajú ministerstvu dopravy a výstavby železnicu zachovať a neposkytnúť ju pre cyklochodník, dokonca aj na jeho adresu zaslali, tváriac sa ako oficiálne stanovisko mesta.

Železnica je v dezolátnom stave.

Železnica je v dezolátnom stave


Najaktívnejší spomedzi starostov a primátorov pri hľadaní spôsobu postavenia cyklotrasy do Vrbového je starosta Trebatíc Juraj Valo, a tak sme mu položili otázku, čo hovorí na takéto aktivity piešťanských seniorov. „Nič, čo som absolvoval za štrnásť rokov na čele obce, mi neodobralo toľko energie ako táto cyklotrasa. Veverka spolu s jeho kamarátmi vypisuje kompetentným, chodia s nimi jednať a negujú prácu nás všetkých. Nie je nič horšie, ako keď prídeme niekam rokovať a už tam deň či dva pred nami bola táto skupinka. A tak namiesto pragmatických rokovaní najprv musíme vysvetľovať problematiku a najmä to, že oni nie sú predstaviteľmi oficiálnych stanovísk samospráv, ale reprezentujú len úzku záujmovú skupinu zomknutú okolo občianskeho združenia Čango,“ vysvetlil nám starosta.

Podľa Vala zoskupenie okolo poslanca Veverku dokonca používa zavádzajúce a často i klamlivé argumenty. „Najväčším zavádzaním, ktoré prezentujú, je tvrdenie, že ak sa cyklochodník postaví, železnica je navždy stratená. To ale nie je pravda. Projekt cyklochodníka ráta s podložím s nosnosťou, akú má súčasná železnica. A argument, že je potrebné ju zachovať pre budúce generácie, vybudovanie cyklochodníka nepopiera, práve naopak. Železnica v terajšom dezolátnom stave nie je použiteľná ani pre súčasnú a už vôbec nie pre budúcu generáciu. V prípade, že by ju niekto chcel plnohodnotne sprevádzkovať, musí trať kompletne vymeniť za novú. To však môže aj v prípade, ak sa po rokoch ukáže, že je železničná doprava do Vrbového opäť perspektívna,“ vysvetľuje starosta Trebatíc.

Plány síce hovoria o zrušení súčasnej zdevastovanej trate a jej odstránení, avšak pozemok pod ňou i naďalej zostane v majetku Železníc Slovenskej republiky a zúčastnené obce ho dostanú len do prenájmu. V prípade, ak sa v budúcnosti železničiari rozhodnú trať opäť sprevádzkovať, stačí im zrušiť s obcami nájomnú zmluvu a nahradiť cyklochodník koľajnicami.

O realizácii rozhodli roky rokovaní a diskusií


Cyklochodník z Piešťan do Vrbového cez Trebatice a Krakovany sa po niekoľkoročných diskusiách nielen na úrovni politických reprezentantov, ale aj za účasti odborníkov rozhodli štyri dotknuté samosprávy vybudovať v telese takmer štyridsať rokov nepoužívanej železnice, ktorá je v technicky dezolátnom stave. Na rokovaní s ministrom dopravy a výstavby Árpádom Érsekom, ktoré sa uskutočnilo vo Vrbovom v marci tohto roka, sa aj zhodli, že bude najvýhodnejšie pre všetky strany, ak pozemky pod cyklochodník dostanú od železníc do prenájmu, aby sa neuzavrela možnosť prípadného obnovenia železničnej dopravy v tejto trase, ak by sa v budúcnosti ukázala jej potreba.

Samosprávy sa zomkli v združení pod názvom Zelená cesta, aby ich ďalšie kroky v prospech realizácie cyklochodníka boli koordinované a postupovali spoločne. Všetky štyri samosprávy uzneseniami svojich zastupiteľstiev deklarovali zámer, že cyklochodník v hodnote vyše 600-tisíc eur chcú vybudovať z eurofondov, no v prípade, ak by to nevyšlo, každá zo samospráv prispeje rovnakým dielom a cyklochodník aj tak postavia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 23. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín