Poslanec Peter Jančovič: Činnosť Rezortu je pochybná!

  • Spravodajstvo
  • 25. apríla 2018, 17:16
  • Autor:Jozef Vojčiniak

I napriek tomu, že si piešťanské mestské zastupiteľstvo vybralo v apríli jarné prázdniny a celý mesiac nezasadá, udalosti v miestnej politike nijako nezaspali.

Radnica chce stavať parkovisko vo vnútrobloku domov na uliciach Royova, Kalinčiakova a Kukučínova aj napriek tomu, že sa miestni obyvatelia proti tomu búria. Poslanec Tomáš Hudcovič (SpP) vymýšľa „pikle“, ako prekaziť adventný pochod čertov, ktorý mu už od decembra minulého roka nedáva spávať.
Rezort Piešťany pod vedením predsedu predstavenstva a zároveň mestského poslanca Petra Tremboša (SpP) hospodári obdobne ako so súknom od buka do buka legendárny zbojník Juraj Jánošík.
A Tamajkovi ľudia vo vedení bytového podniku idú postaviť parkovisko na Školskej ulici o 30-tisíc eur drahšie, ako ho chcelo postaviť predchádzajúce vedenie mestskej firmy, ktoré primátor Miloš Tamajka z funkcií odvolal na konci roka 2016 pre údajné nehospodárne narábanie s prostriedkami bytového podniku.
Štandardne poskytujeme priestor aj mestským poslancom, aby nám odpovedali na otázky k aktuálnym témam. Tentoraz sme oslovili nezávislého poslanca Petra Jančoviča.
Čo si myslíte o zámere radnice stavať parkovisko vo vnútrobloku domov na uliciach Royova, Kalinčiakova a Kukučínova?
Je to obdobná situácia ako s parkoviskom vo vnútrobloku na Winterovej ulici. Keď boli v minulom roku materiály predkladané do komisie pre životné prostredie, ktorej predsedám, boli sme oklamaní, že si parkoviská želajú obyvatelia. Aj keď neradi, ale rešpektovali sme údajnú vôľu obyvateľov a vtedy sme tieto zámery odsúhlasili. Nakoniec sa ukázalo, že celé je to úplne inak a miestni o tom ani nevedia. Dokonca proti tomuto zámeru spísali petíciu.
Na našom stretnutí v tomto roku sme teda túto investičnú akciu mesta nepodporili. Vytvárať pár parkovacích miest za cenu natrvalo stratiť zabetónovaním zelené plochy je absolútny nezmysel. Miest chýbajú stovky. Ukrajovanie zelených plôch za cenu pár miest na parkovanie absolútne nič nerieši. Naopak, spôsobuje ďalšie problémy, ako napríklad prehrievanie mesta v letných horúčavách.
V poslednom období sa ukázali podivné spôsoby hospodárenia Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany. Aj vy ste chceli dať priestor na objasnenie situácie predsedovi jej predstavenstva P. Trembošovi a na marcovom zastupiteľstve ste ho požiadali o vysvetlenie. Namiesto toho na vás jeho kolegovia z poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany nakričali, ale odpoveď neprišla žiadna. Čo si myslíte o situácii v Rezorte?
Musím sa s odpoveďou vrátiť do úvodu tohto volebného obdobia. Vtedy SpP silou svojich jedenástich hlasov dosadilo do vedenia Rezortu svojho politického nominanta P. Tremboša. A následne opäť silou svojej poslaneckej väčšiny začalo do Rezortu nalievať dovtedy nevídané množstvo finančných prostriedkov.
A odvtedy sa stále pýtam, čo chcete s tými peniazmi robiť? Čo za ne chcete realizovať? Odpovedí som sa nikdy nedočkal. A to, že poslanci z klubu SpP na mňa na zastupiteľstve zaútočili, nebolo po prvýkrát. Stalo sa to aj na neformálnom stretnutí pri zostavovaní mestského rozpočtu.
Aj vtedy som sa len legitímne pýtal, čo chcú za tie peniaze realizovať. Aj vtedy to bol dôvod na nelogické hrubé útoky bez odpovedí. Ale veď predsa peniaze, s ktorými Rezort hospodári, sú verejné prostriedky a musíme sa teda o nich aj verejne baviť!
Aj viditeľná činnosť Rezortu je dosť pochybná. „Pricucnú“ sa na rôzne akcie iných organizátorov a samostatnej práce za nimi nevidieť. Rezort jednoducho nie je cítiť a prostriedky na to má. Ja osobne však registrujem jediné samostatné výstupy z Rezortu, a to sú rôzne grafy, tabuľky a štatistiky. Ale pochybujem, že takýto produkt priláka nejakého návštevníka do Piešťan.
Hrdia sa, že zvýšili o nejaké percento návštevnosť kúpeľného mesta. Zdá sa však, že ani tie draho Rezortom zaplatené grafy a štatistiky nedopomohli SpP pochopiť, že z dôvodu bezpečnostných rizík sa množstvo v minulosti obľúbených turistických destinácií vyprázdnilo a veľké množstvo ľudí ostáva dovolenkovať v bezpečnej Európe. A tak sa z týchto okolností ušlo niečo aj pre Piešťany. Ale žiadne ohromujúce čísla to nie sú.
Zdá sa, že decembrová akcia Pochod čertov – Krampus stále niektorých obyvateľov mesta ťaží a snažia sa proti nej vystupovať. Výnimkou nie sú ani niektorí mestskí poslanci. Aký je váš názor na túto aktivitu na sklonku minulého roka?
V prvom rade sa mi nepáči, že sa to celé spolitizovalo a narobil sa hrozný humbug. Môj osobný postoj a názor je ten, že mne sa táto akcia nepáčila. Ale celé sa to malo riešiť v pokoji a s pokojnými hlavami. Je aj na zodpovednosti vedenia mesta. Niekoľko týždňov vopred vedelo, že sa niečo podobné pripravuje, a svojou nečinnosťou nechalo situáciu vyhrotiť.
Ja som veriaci a aj z toho dôvodu sa mi tá akcia nepozdávala, a ak sa má opakovať, je nutné hľadať také riešenia, aké budú prijateľné pre priaznivcov, ale aj odporcov Krampusu. Žiadna skupina či väčšinová alebo menšinová nemôže byť obmedzovaná na úkor tej druhej. Riešenie však musí nejaké prísť. Možno nebudeme s ním spokojní všetci, ale musí to byť riešenie akceptovateľné pre všetkých.
Konateľku bytového podniku Evu Kollárikovú na sklonku roka 2016 odvolal primátor Tamajka aj s odôvodnením, že chcela stavať predražené parkovisko na Školskej ulici. Podľa podkladov, ktoré sa k nám vtedy dostali (vtedajší konateľ bytového podniku Pavol Vermeš potvrdil ich autentickosť), vyplynulo, že víťazná ponuka bola 96-tisíc eur. Vermeš sa hrdil, že on ho dokáže postaviť za 76-tisíc, a preto pôvodnú súťaž zmaril. Nakoniec bytový podnik zorganizoval novú verejno-obchodnú súťaž a víťazná ponuka je 123-tisíc eur. Čo si myslíte o takomto hospodárení?
To, čo sa deje v bytovom podniku, odkedy valné zhromaždenie je len sám primátor a na pozícii konateľa bol Pavol Vermeš, sú zvláštne veci. Tých veci je akosi veľa. Som zvedavý, ako vysvetlia taký veľký cenový rozdiel, a to hlavne, keď tvrdili, že sa to dá lacnejšie.
Myslím si, že nielen Vermeš, ale aj vedenie mesta si dlhodobo neuvedomujú, že narábajú s verejnými prostriedkami. Je pre mňa neprijateľné, že by sa to isté parkovisko malo stavať o 30 percent drahšie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav