Poslanec P. Jančovič: O stave letiska sme mali minimum informácií

  • Spravodajstvo
  • 23. novembra 2016, 09:11
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Náš týždenník dáva priestor na prezentáciu svojich názorov a postojov i členom piešťanského mestského zastupiteľstva. Tentoraz nám na naše otázky na aktuálne témy odpovedal poslanec Peter Jančovič.

► V súčasnosti je najhorúcejšia téma v Piešťanoch problematika letiska. Aký je váš názor na to, v akej situácii sa letisko nachádza a aké kroky by podľa vás malo mesto na jeho záchranu urobiť?
V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že tento problém tu nie je jeden deň. Mám pocit, že z hľadiska prístupu vedenia mesta je to už len o vyviňovaní sa zo žalostnej situácie, v ktorej sa letisková spoločnosť nachádza. A radnica namiesto toho, aby s partnerom rokovala, páli k nemu mosty. Vedenie máva akýmsi listom, ktorý vraj väčšinovému akcionárovi poslalo, a to im na obhajobu stačí. Ale takto sa to predsa nerobí. Ak ma vyhodia dverami, vrátim sa oknom. Ak nepomohol jeden list, tak napíšem štyri. Jednoducho sa snažím a bojujem, nie sa len sťažujem, že na môj list nik nereagoval. Aj na zastupiteľstve to bolo viac o sebaľútosti a vyplakávaní, kto čo neurobil, ako o hľadaní pragmatických riešení.

► Ako malo podľa vás vedenie radnice postupovať?
Verbálne útoky vedenia mesta na predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša považujem za nešťastné. Ako chcú s ním rokovať, takto sa do čisto pragmatických vzťahov vnášajú osobné animozity, od ktorých sa pri jednaniach dá len veľmi ťažko odosobniť. Ani najlepšie uznesenia poslancov letisko nezachránia. Treba si sadnúť za rokovací stôl s Mikušom. Predostrieť mu, čo môžeme a vieme pre záchranu letiska urobiť my, dohodnúť sa, čo môže urobiť kraj, a s takýmito dohodami prísť do mestského a krajského zastupiteľstva a tu si problematiku rozobrať s poslancami.

► Vedelo vôbec mestské zastupiteľstvo o situácii v letiskovej spoločnosti?

My ako poslanci sme dostávali len minimum informácií. Doslovne sme ostali v šoku, keď sme sa až teraz dozvedeli, čo sa v skutočnosti deje v letiskovej spoločnosti a že situácia je až taká vážna. Je zarážajúce, že my poslanci máme informácie len z médií. Vedenie mesta deklaruje, ako chce letisko zachrániť, ale podľa mňa je to len vyviňovanie sa zo situácie, ktorá nastala. Mne ako rodenému Piešťancovi nie je jedno, ako to s letiskom dopadne. Je tu takmer sto rokov a ku koloritu mesta prináleží. Ak by mesto aj pozemky vďaka svojim záložným právam za dlh na dani z nehnuteľnosti získalo, načo by nám boli? Prevádzka letiska a takmer akákoľvek prípadná výstavba na týchto pozemkoch sú faktory navzájom nezlučiteľné.

► Ako má teda ďalej mesto pri záchrane letiska pokračovať?

Je nutné prestať atakovať partnerov spolurozhodujúcich o letisku. Samozrejme, netreba ani zabúdať na chyby, ktoré sa urobili, a vyvodiť za ne zodpovednosť. Odosobniť sa, sadnúť si za jeden stôl a začať rokovať. To je jediná možná cesta k záchrane letiska.

► Prejdeme aj na inú tému. Na poslednom zastupiteľstve neprešiel váš návrh na zníženie poplatkov za vývoz komunálneho odpadu aj napriek tomu, že aj vďaka vašim osobným aktivitám mesto ušetrí v tejto oblasti ročne 100- až 200-tisíc eur. Vedenie mesta to zdôvodnilo, že mestský rozpočet má na rok 2017 i tak deficit 600-tisíc eur. Čo si o tom myslíte?
Som sklamaný, že sa poplatok nepodarilo znížiť. Je na to ideálny čas, nakoľko ľudia v Piešťanoch separujú na slovenské pomery veľmi dobre a znížením poplatku sme ich mohli motivovať triediť ešte lepšie. Máme uzavreté partnerstvo so spoľahlivou spoločnosťou, ktorá hradí náklady na triedený zber a dlhodobé úspešné fungujúce partnerstvo so zberovou spoločnosťou. To všetko hrá do karát tomu, aby sme mohli znížiť poplatok. S číslom 600-tisíc sa narába čisto účelovo a vtedy, keď chce vedenie mesta zamietnuť akékoľvek požiadavky poslancov. Radnica však nemá žiadne vízie do budúcnosti, projekty sú spracovávané nekoncepčne a na poslednú chvíľu. Vedenie mesta je nejednotné. Rokovania o rozpočte na rok 2017 sú pre poslancov v podstate stratou času. Sedíme tam a namiesto hľadaní dohôd naprieč celým zastupiteľstvom pozeráme, ako sa viceprimátori medzi sebou o jednotlivých položkách dohadujú. To naozaj budí dojem, že obaja vidia návrh mestského rozpočtu až vo chvíli, keď s ním pred nás predstúpia. Nevidím v tom žiadnu črtu ťahu na rovnakú bránu. Jednania o budúcoročnom rozpočte sú jeden veľký chaos.

► Minulý týždeň ste sa aj vy zúčastnili poslaneckého prieskumu v objekte niekdajšieho Rodinného detského domova v Kocuriciach. Ako hodnotíte fakt, že obaja prítomní viceprimátori Tomáš Hudcovič a Michal Hynek boli rovnako užasnutí ako všetci ostatní nad tým, že radnica chce predať kvalitný objekt a v písomnom návrhu to zdôvodňuje jeho dezolátnym stavom?

Situácia obdobná ako s rozpočtom. Zdá sa, že obaja ani len netušia, čo sa na radnici deje. Ináč si to nedokážem vysvetliť. Objekt je v solídnom stave a zďaleka nie je zdevastovaný tak, ako nám to predostreli na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 22. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín