Portugalčanka zo Slniečka ľúbi kapustnicu, kapra však nezje

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. decembra 2016, 18:14
  • Autor:A. Mathiasová

Barbara Barros z Portugalska pred rokmi našla svoj domov v Piešťanoch. Domáci ju poznajú najmä z koncertných pódií, kde s husľami v rukách žiari ako jediná žena v kapele Slniečko. Energická hudobníčka priniesla do redakcie Piešťanského týždňa pozitívnu energiu a porozprávala nielen o svojej kariére. V rozhovore prezradila, aký je rozdiel medzi Portugalčanmi a Slovákmi, aké vianočné tradície majú ľudia v prímorskej krajine na prelome rokov a vyjadrila sa i k téme odmietania cudzincov.

► Odkiaľ presne pochádzate?
Som zo severného Portugalska, z regiónu Minho. Je tam krásne, vraciam sa tam veľmi často. Ľudia sú veľmi otvorení, priateľskí. Jedlo je fantastické, rovnako ako víno. Počasie je pekné, ale najmä v zime tam veľmi prší. Nebývam tam od sedemnástich rokov, no moja krajina mi nechýba. Trinásť rokov som bola v Londýne a teraz je to už sedem rokov, čo som na Slovensku. Veľmi sa mi tu páči. Je to pre mňa exotika. V Londýne a Portugalsku som nezažila takú zimu ako tu. Aj ľudia sú úplne iní.

► V Londýne ste študovali?
Áno, v bakalárskom stupni som štyri roky študovala hru na husliach na Trinity College of Music. Potom som dva roky absolvovala na postgraduálnom štúdiu barokovú hudbu.

Huslistku kontaktoval Peter Remiš, líder Slniečka, prostredníctvom Facebooku.

► Prečo ste prišli na Slovensko?
Dôvodom bola láska. Keď som študovala a neskôr pracovala v Londýne, stretla som Ondreja. Bolo ťažké rozhodnutie odísť, pretože som mala rozbehnutú kariéru. Mala som veľa pracovných príležitostí, hrala som v orchestri a cestovala po Európe. Myslím si však, že ísť za láskou bola najlepšia voľba. Preto som tu.

► Ako reagovali známi?

Keď som sa presťahovala na Slovensko, všetci kamaráti mi hovorili, že som blázon. Všetci boli v šoku, pýtali sa prečo. Hovorila som si, že všetko je tak, ako má byť. Bolo to správne rozhodnutie. K tomu mi kamarát z amsterdamského barokového orchestra povedal, že pozná človeka z bratislavského Solamente Naturali. Kontaktovala som ho, či s nimi môžem hrať. Povedal, prečo nie, a dal mi prácu.

► Kedy to bolo?
Hrám pre nich už šesť rokov. Prvý rok som hľadala, čo na Slovenku viem robiť, ale mala som prácu. Hrala som aj v portugalskom orchestri Casa da Musica a stále hrám. Budeme nahrávať CD a koncertovať na turné v Európe, Amerike, Ázii. Tiež vyučuje husle na British International School of Bratislava.

► Okrem toho hráte aj v piešťanskom Slniečku…
Bola som sa na ich koncerte pozrieť, páčilo sa mi to. Predsa, je to legendárna kapela z Piešťan. Niekto Puntovi o mne povedal a ten ma kontaktoval na Facebooku. Už to bude šesť rokov, čo s nimi hrám.

Na pódiu umelkyňa predvádza temperamentnú šou.

► Aké je spolupracovať so Slniečkom?
Je to rock and roll, fantastická energia. Milujem to. Moja práca je najmä stará hudba a toto je iný „jazyk“. Rozdielne zásady, oblečenie. Keď potom vyjdem na pódium s rockermi, je to iné, voľnejšie. Môžem kričať, skákať. K tomu Slniečko veľmi rešpektujem, keďže pôsobia na scéne už 33 rokov. Hovorím, že človek nemusí mať rád Slniečko, ale musí mať rešpekt voči tomu, ako dlho pôsobí. Moje deti spievajú ich piesne. Ktorá skupina oslovila tri generácie?

► Vieme tiež, že pôsobíte ešte v jednej piešťanskej kapele…
Nie je to známa skupina. Voláme sa FanoSuite, hráme inú hudbu. Spolupracujem tam s Kamilom Fanom a Marianom Mišíkom. Tento projekt je veľmi mladý, má možno tri-štyri roky. Je to mix ľudovej hudby, džezu a starej hudby. Nie je to jednoduché na počúvanie, preto si publikum nachádzame pomaly. No keď máme raz alebo dvakrát do roka koncert, je plno.

► Ako to u hudobníkov býva, aj vy máte určite pred najkrajšími sviatkami v roku veľa koncertov a povinností…

December, rovnako ako aj Veľká noc, je veľmi rušné obdobie aj pre hudobníkov rock and rollu, aj barokovej hudby. Tento rok som si však po prvý raz v živote povedala, že okrem Slniečka s ostatnými skupinami počas sviatkov hrať nebudem. Chcem byť doma s rodinou. Doposiaľ som vždy cestovala ešte 24. decembra.

► Čo pre vás znamenajú Vianoce?
Rodina. Žiadne darčeky ani nič iné.

► Čím sa líšia Vianoce v Portugalsku a u nás?
V Portugalsku sú Vianoce veľmi hlučné a tu je ticho. Je to úplne iný temperament. Veľmi ľúbim portugalské Vianoce. Celý deň jeme, pijeme, rozprávame sa, deti sú veselé. Tu je to tiež dobré, ale veľmi rýchlo to ubehne. Páči sa mi, že tu varíte celý týždeň a potom sa všetko zje rýchlo. Sedíte za stolom, potichu, potom zazvoní zvonček, čo mám veľmi rada, a idete si otvoriť darčeky. V Portugalsku sa rozbaľujú až 25. decembra ráno.

► Večeriate tradičné slovenské menu?
Vyskúšala som kapustnicu, tú mám rada. Manžel aj babka veľmi dobre varia. Ale čo naozaj neľúbim, je kapor. Z Portugalska si nechávam posielať tresku. Manžel Ondrej povedal, že aj ja musím mať jedlo, na ktoré som zvyknutá.

► Čo zvyknú jesť Portugalci na Štedrý večer?
Varenú tresku so zemiakmi, kapustou a olivovým olejom. Veľa sladkostí, koláčov, zákuskov. Na ďalší deň sme robievali pečenú morku.

► Ako budete tráviť príchod nového roka?
Minulý rok som hrala so Slniečkom na námestí, tento rok budeme s priateľmi a deťmi doma. Kvôli nim budeme robiť aj ohňostroj.
Mám rada tradície, je dobré udržiavať ich.

► Navštevujú vás na Slovensku aj priatelia a rodina z Portugalska?
Samozrejme, páči sa im tu. Je to tu iné, exotika, ako som spomínala. Napríklad keď idete zo stanice a vidíte značky ako lekáreň alebo staré lampy. Páči sa im vlastne to, že je tu stále cítiť komunistickú minulosť. Všetko sa teraz likviduje, ľudia ničia staré pekné veci už len preto, že pochádzajú zo socializmu, a pritom majú svoje čaro. Napríklad v Londýne ľudia platia veľa peňazí za to, aby udržali históriu, ktorú si vážia. Na Slovensku sa to snažia dať preč. Tu sa tiež nahrádzajú staré veci, no za úplne iné. Napríklad v Portugalsku ich vymieňajú za nové, ale vyzerajúce rovnako.

Portugalčanka obdivuje kapelu Slniečko preto, že na hudobnej scéne pôsobí už 33 rokov.

► Ako vás vnímajú slovenskí ľudia?
Spomínam si, ako som prvýkrát išla na trh, nevedela som po slovensky a pýtala som si jablká. Napriek tomu boli ľudia ku mne milí. Slováci sú dobrí. Keď je k nim človek dobrý, otvorený, sú milí. Veľakrát sa ma moji zahraniční známi pýtajú, čo mám rada slovenskom temperamente. Vždy hovorím – priateľstvo. Mám veľmi dobrých priateľov z Piešťan. Vážim si to, že aj keď ich mesiac nevidím, zavolám a pomôžu. Keď plačem, cítim sa zle a potrebujem sa stretnúť, idú so mnou. Vo veľkých mestách, ako je Londýn, sa ľudia o nikoho nestarajú. V Portugalsku sú zase klebetní, trochu falošní.

► Čo si prajete do nového roka?
V Portugalsku máme taký zvyk, že si pripravíme 12 hrozienok. Pri každom odbití zvonice zjeme jedno hrozienko a želáme si jedno prianie. Po prvé si prajem, aby bola moja rodina šťastná, zdravá. Chcem hrať tak ako doteraz, ak nie ešte vo viacerých projektoch. Hudba spája ľudí nezávisle na pohlaví či veku. V každom prípade si prajem, aby bolo všetko tak, ako je, ale lepšie. A pre všetkých si želám, aby im bolo dobre. Netreba zabúdať na toleranciu, dobro medzi ľuďmi.

► Chceli by ste ľuďom niečo odkázať?
Môj vianočný odkaz pre Slovákov je ten, nemajte strach z cudzincov. Bola som veľmi smutná, keď ľudia zvolili extrémistov do parlamentu. Ak sú ľudia dobrí, nezáleží na tom, akej sú rasy. Mňa tiež v Bratislave posielali domov. Ale rozumiem tomu, je to strach, ktorý vytvára ďalší strach. Tiež by som chcela povedať, že Slovensko je malá krajina ako Portugalsko. A malé štáty si neveria. Ľudia si myslia, že iba za hranicami je všetko dobré, ale to nie je pravda.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 20. decembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav