Poplatky pripúšťajú len jedinú výnimku

  • Spravodajstvo
  • 15. mája 2014, 10:38
  • Autor:jk

Zníženie, dokonca odpustenie poplatku za komunálny odpad Piešťany pripúšťajú len v jedinej výnimke. Všeobecné záväzné nariadenie platné od 31. decembra 2012 podmienky definuje v niekoľkých bodoch.

Poplatok sa odpúšťa za obdobie, za ktoré poplatník preukáže, že sa viac ako 90 dní nezdržiaval alebo nezdržiava na území mesta. Ak takáto situácia nastane, musí predložiť potvrdenie zamestnávateľa alebo potvrdenie z výkonu trestu, o ubytovaní na internáte, návštevy školy v zahraničí či umiestnení v zariadení sociálnych služieb.
Kataríne Hlbockej sa takýto postoj mesta ako matke ôsmich detí nepáči. Piešťancom, najmä fanúšikom folklóru, nie je jej rodina neznáma. Hudobná skupina Hlbockých so svojimi pásmami vystupuje na rôznych podujatiach, organizuje výchovné koncerty a reprezentuje mesto aj v zahraničí.
„Niekedy sme platili poplatok na jednu osobu zhruba polovicu z toho, čo platíme dnes. Prečo sa tá suma tak zdvihla? Nie sme rodinou odkázanou na nejaké úľavy z platieb, ale keď si naše príjmy rozpočítame na mesiac, sme na hranici životného minima,“ povedala pre Piešťanský týždeň K. Hlbocká, ktorá si kladie otázku, prečo by mesto v istých prípadoch nemohlo vyjsť v ústrety jeho obyvateľom.
S takouto otázkou pred časom vystúpila aj na zasadnutí mestského zastupiteľstva. „Je veľký rozdiel, ak je hoci desaťčlenná rodina, žije v nej viac generácií – rodičia, starí rodičia, je tam viac príjmov, ako keď takýto poplatok vyrubite rodine s ôsmimi deťmi s jediným živiteľom rodiny,“ argumentovala pred poslancami. Podľa nej by si mesto viac malo vážiť ženy-matky, že svoje deti riadne priviedli do života a takisto riadne sa o ne starajú. „V súčasnosti je jediným ´privítaním do života´ za každého člena našej rodiny zvýšený poplatok za komunálny odpad,“ vyhlásila K. Hlbocká.
Mesto jej pripomienku neakceptovalo a k zmene VZN neprišlo. K. Hlbocká však naďalej zastáva názor, že hoci sa s manželom stará o deti, vychováva ich či podporuje vo vzdelaní, nedostane od mesta žiadnu úľavu bez toho, aby vyzerali ako sociálny prípad.

Témou o komunálnom odpade sme sa zaoberali v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 13. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela