Pomôže mesto Javorským odkúpiť si byt?!

  • Spravodajstvo
  • 25. októbra 2017, 08:04
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Patálie s domom na Kukučínovej ulici v Piešťanoch aj napriek tomu, že sa po rokoch súdnych ťahaníc vrátil späť do majetku mesta, sa nekončia. Problém pre jediného nájomníka, čo v ňom žije od čias pred nezákonným predajom niekdajšiemu viceprimátorovi, nevyrieši ani to, že sa mesto tejto nehnuteľnosti obratom zbavilo a zverilo ho do správy mestskej eseročky bytový podnik.

Ak sa má vyhovieť žiadosti o odkúpenie bytu jedinému pôvodnému nájomníkovi, ktorý všetky tie súdne spory za viac ako dve desiatky rokov pretrpel a nenechal sa zastrašiť vyhrážkami, aby sa vysťahoval z tejto nehnuteľnosti, musí sa bytový dom právne aj fyzicky vrátiť späť pred rok 1993. Inak sa zákon 182/93 z 8. júla 1993 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov na túto nehnuteľnosť nebude vzťahovať.
Pred dvadsiatimi piatimi rokmi v prvej polovici deväťdesiatych rokoch tento dom vlastnilo mesto prostredníctvom svojej akciovej spoločnosti DOSPRA. A práve od nej dom ako celok odkúpil vtedajší viceprimátor. V tomto bytovom dome však žil so svojou rodinou Lucius Javorský. A ako uvádza správa hlavnej kontrolórky mesta, v tej dobe Daniely Juhászovej, zo dňa 24. novembra 1992, nehnuteľnosť na Kukučínovej ulici číslo 8 mala v tom čase štyri byty.
Po rokoch pojednávaní vo veci však Najvyšší súd Slovenskej republiky svojím rozsudkom rozhodol, že DOSPRA ani nevznikla, a tým pádom z toho vyplynulo, že všetky právne úkony súdom zrušená akciovka, ktoré počas svojho pôsobenia urobila, neplatia.
V každom individuálnom prípade však krok po kroku mesto muselo svoj majetok získavať späť jednotlivými súdnymi spormi. Rovnako to bolo i v prípade domu na Kukučínovej ulici. Po desiatkach rokov sa síce vrátil späť mestu a rodine Javorských vznikla reálna šanca na odkúpenie svojho bytu za účtovnú cenu tak, ako to mnoho ľudí urobilo v deväťdesiatych rokoch. Pri veku domu by to bola suma zrejme len pár tisíc eur.
Má to však poriadne zamotaný legislatívny háčik. Zákon 182/93 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, podľa ktorého sa takéto odpredaje diali, vo svojich základných ustanoveniach hovorí, že sa vzťahuje len na bytové domy, ktoré okrem iného musia splniť podmienku, že sú v nich viac ako tri byty. Teda minimálne štyri.
Rodinní príslušníci niekdajšieho viceprimátora však pred pár rokmi fyzicky dva byty zlúčili, a tak dnes namiesto štyroch bytových jednotiek má len tri a byty sa preto, použitím príslušného zákona, za účtovnú hodnotu nedajú odpredať.
Práve naopak. Mesto, ak by chcelo svoj majetok nájomcom v tomto dome predať, môže tak spraviť len v zmysle súčasných platných zákonov. Ak by aj použilo ustanovenia o okolnostiach zvláštneho zreteľa, aby nemuselo vypísať verejnú obchodnú súťaž, odpredaj bytov by sa mohol aj tak uskutočniť jedine na základe znaleckého posudku.
V tomto prípade by trojizbový byt v samom centre kúpeľného mesta zrejme dosahoval hodnotu viac ako stotisíc eur. Z toho jasne vyplýva, že sa jedinému pôvodnému nájomníkovi bytu v dome na Kukučínovej ulici patálie stále nekončia. A konať by mal začať mestský stavebný úrad a žiadať od dotyčného rodinného príslušníka niekdajšieho viceprimátora, ktorý dve bytové jednotky spojil bez súhlasu mesta, aby ich vrátil späť do pôvodného stavu. V dome by tak opäť figurovali štyri byty a mesto by mohlo jednotlivé byty predávať za ich účtovnú hodnotu v zmysle zákona 182/93.
Avšak i to má svoje obmedzenia a žiadosti o odkúpenie obecných bytov by museli byť podané do 31. decembra 2016, nakoľko práve v tomto termíne ukončil svoju platnosť zákon, ktorý umožňoval odkúpenie bytov od mesta za ich účtovnú hodnotu.
Kto však všetky tieto patálie s domom na Kukučínovej vyrieši, je nanajvýš otázne. Mesto nehnuteľnosť presunulo pod správu bytového podniku a šéf radničných právnikov Pavol Vermeš má aktuálne ako konateľ bytového podniku viac starostí so „skrytou privatizáciou“ piešťanského tepelného hospodárstva.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín