Pomník padlým má zlaté písmenká

  • Spravodajstvo
  • 22. novembra 2017, 08:49
  • Autor:Viera Dusíková

Už viac ako dva týždne kľačí na Mariánskom námestí v Piešťanoch pred menami padlých vojakov prvej svetovej vojny a presnými ťahmi nanáša zlatú farbu na už časom zmiznuté písmenká reštaurátorka Alžbeta Kurucová z Galanty. Je ich tam spolu 175, v stĺpcoch po dvadsaťpäť mien.

Na pomníku sú z troch svetových strán uvedené rýdzo piešťanské mená Ábel, Bačík, Bartovic, Mišura, Nedelka, Kováčik, Lipka, Menyhardt, Nedorost, Hudec, Hrdina, Chrenko, Brezovan, Drlička, Gregorička, Drahovský… a ďalší a ďalší. Mnohí Piešťanci sa pri reštaurátorke pristavili a pri tejto príležitosti ju upozornili, že jedno priezvisko je na pomníku nesprávne.
Vo vojne padol v roku 1918 iba devätnásťročný mládenec Štefan Kolek, nie Kobek, ako bolo doteraz mylne uvedené v zozname obetí. „Keď tak idem od mena k menu a pozerám, koľko rokov mali tí padlí chlapci, je mi smutno. Boli len devätnásť, dvadsať, dvadsaťjedenroční. Veď to boli ešte deti ako tie naše,“ poznamenala A. Kurucová.

Práce na obnove pomníka vyčíslili na 18 750 eur.

Pomník padlým prvej svetovej vojny vytvoril akademický sochár Valér Vavro v roku 1937. Monument z pieskovca, tri sochy v nadživotnej veľkosti – matku s umierajúcim synom v náručí a postavu Krista stojacu nad tragickým výjavom – má varovať aj v dnešných časoch pred nenávisťou a zlobou. V súčasnosti sa objekt i jeho kamenná ohrada reštaurujú. Práce na obnove vyčíslili na 18 750 eur, z toho 15-tisíc použijú z prostriedkov ministerstva vnútra. Zvyšok doplatí mesto.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel