Politické nominácie T. Hudcoviča narazili na odpor poslancov

  • Spravodajstvo
  • 23. mája 2017, 08:54
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanské mestské zastupiteľstvo,
ktoré sa konalo vo štvrtok
18. mája, sa nieslo najmä v
znamení za každú cenu presadiť
svojvôľu niektorých poslancov
združených v poslaneckom klube
Spoločne pre Piešťany (SpP).
Hneď v úvode rokovania exceloval
Petr Veverka (SpP), ktorý i
napriek jasnému stanovisku zastupiteľstva
k spôsobe výstavby
cyklochodníka do Vrbového
sa snaží jeho rozhodnutie zmariť.
V závere sa však prejavil i
šéf SpP Tomáš Hudcovič. Ten sa
pre zmenu, za podpory svojho
„spolupartajníka“ Juraja Brnu,
opäť snažil zasahovať do zloženia
vedenia Trnavskej vodárenskej
spoločnosti.

Piešťanské zastupiteľstvo, ktoré sa uskutočnilo minulý týždeň v mestskej knižnici, malo štandardne dopredu stanovený oficiálny program. Ten naznačoval, že by malo prebehnúť pragmaticky a v pokojnej atmosfére, nakoľko sa v ňom nenachádzali žiadne body, ktoré by sa mohli stať témou politického súboja medzi samotnými poslancami, prípadne poslancov s vedením radnice.

Tieto zdanlivo pokojné vody rokovania hneď v úvode rozčeril P. Veverka. Pokúsil sa do oficiálneho programu zaradiť bod, v ktorom sa mala opäť otvoriť téma cyklochodníka do Vrbového. K tomuto si pozval i niektorých svojich kolegov zo seniorského parlamentu, ktorí sa usadili na miestach určených pre verejnosť. Tejto téme sa venujeme obšírnejšie v samostatnom článku.

Nespokojnosť s autobusovou dopravou



Najdiskutovanejším bodom oficiálneho programu sa stala téma mestskej autobusovej dopravy (MAD), ktorú na základe zmluvy zabezpečuje spoločnosť ARRIVA od roku 2008, platnosť zmluvy vyprší v júli tohto roka. V materiáli, ktorý do zastupiteľstva predložila radnica, sa uvádza zámer jej predĺženia bez zásadných zmien o ďalšie tri roky, čo sa však poslancom ani trochu nepozdávalo.

„Predlžovať zmluvu s nehoráznym doplatkom od mesta na ďalšie tri roky je nezodpovedné. O optimalizácii MAD hovoríme už viac ako rok a radnica nekonala. Autobusové linky tak ako sú nastavené, nespĺňajú potreby obyvateľov mesta. Idete na polikliniku v obvyklom čase a autobus nejde. Vybavíte si u lekára, čo potrebujete, a autobus opäť nejde. Rovnako je to i k vlakovým či medzimestským autobusovým spojom. Vzniklo množstvo nových taxi-služieb a darí sa im najmä z dôvodu, že MAD neplní svoju úlohu,“ vysvetlila vo svojom príspevku poslankyňa Iveta Babičová (SDKÚ-DS).

S výhradami voči MAD sa pripojil aj Andrej Klapica (KDH). „Pri reálnom prepočte dotovaná autobusová doprava stojí 1,8 eur na jeden kilometer. Taxík bez mestskej dotácie to zvláda len o desať centov na kilometer drahšie. Nezdá sa mi, že by bola mestská doprava až taká ekonomicky výhodná,“ objasnil svoje výhrady poslanec.

V predloženom materiáli bola zahrnutá aj potreba spracovania optimalizácie mestskej hromadnej dopravy dopravy. „Optimalizácia musí v sebe zahrňovať viac aspektov a nielen autobusy. Tu si musíme stanoviť, akým spôsobom ideme riešiť parkoviská, či ich rozširovať alebo spoplatnením režimovať tak, aby sa MAD stala pre obyvateľov mesta zaujímavejšia. Ďalším parametrom, ktorý optimalizácia musí obsahovať, je prípadné uzatváranie centrálnej mestskej zóny pre vjazd individuálnej dopravy,“ doplnil svojich predrečníkov Remo Cicutto (NEKA).

Predložený materiál i napriek návrhu skrátenia platnosti zmluvy na osemnásť mesiacov poslanci schválili v nezmenenej podobe. Zároveň však svojím uznesením zaviazali radnicu, že do konca tohto roka musí vypracovať podklady pre spracovanie optimalizácie dopravy ako celku, nielen MAD na území kúpeľného mesta. Poslanci tiež poverili uznesením hlavného kontrolóra mesta, aby preveril oprávnenosť nákladov, ktoré si voči mestu účtuje prevádzkovateľ MAD.

Po schválení uvedeného materiálu nasledoval bod Rôzne. Poslanec Peter Jančovič (NEKA) vo svojom príspevku otvoril problematiku letiska. Aj tejto téme sa pre jej rozsiahlosť venujeme v samostatnom materiáli.

SpP rozpútalo zákulisné boje



Najprekvapivejší príspevok v bode Rôzne mal však T. Hudcovič. Ten takmer po roku opäť otvoril tému zastúpenia mesta v riadiacich orgánoch Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS). Podľa jeho slov bol vraj v Trnave a vraj jestvuje reálna ponuka vrátiť Mestu Piešťany postavenie vo vodárenskej spoločnosti, aké jej prináleží, a opäť získať post v dozornej alebo správnej rade akciovky, ktorej valné zhromaždenie je tvorené deväťdesiatimi ôsmimi starostami a primátormi miest z trnavského, hlohoveckého, piešťanského a novomestského regiónu. S kým však v Trnave rokoval, neprezradil, ale dá sa predpokladať, že to mohol byť jedine zástupca najväčšieho akcionára vo vodárňach, trnavský primátor Peter Bročka.

Tomáš Hudcovič ako viceprimátor nič nedokázal, skúša to ako radový poslanec.

V tomto momente sa rozpútala pomerne emotívna diskusia. I keď T. Hudcovič nedefinoval, kto by podľa jeho predstáv mal byť kandidátom do riadiacich orgánov TAVOS-u, zákulisie poodhalil R. Cicutto. „Oslovili ma z SpP, či by sme my nedali dvoch kandidátov, a SpP by tiež dalo dvoch. Zároveň ten človek, čo ma oslovil, tvrdil, že jestvuje podmienka, že ja a Tamajka sme pre zvolenie do týchto orgánov neprijateľní. Neviem, akú tu kto zákulisnú hru hrá, ale pýtam sa vás: O zástupcoch a nominantoch z Piešťan rozhoduje Trnava?“ povedal poslanec nahnevane.

I keď meno osoby, ktorá mala s ním zákulisne rokovať o nominantoch, Cicutto neprezradil, priznal sa k tomu poslanec za SpP J. Brna. Doplnil však aj výčitku, že tým, že tieto rokovania Cicutto vyniesol na povrch, definitívne
si spálil mosty na rokovania s SpP.

Cicutto poslancov za SpP vystrašil



Mená kandidátov za SpP do riadiacich orgánov TAVOS-u a letiskovej spoločnosti síce nahlas neodzneli, je však všeobecne známe, že čo sa týka riadiacich orgánov letiskovej spoločnosti, do tých Hudcovič od roku 2015 presadzuje svojho blízkeho priateľa Mareka Drábika, a podľa našich informácií do TAVOS-u chcelo SpP v rámci minulotýždňového zastupiteľstva nominovať svoju poslankyňu Zitu Brunckovú.

Po výstupe Cicutta však poslanci za SpP na takéto nominácie stratili odvahu, zrejme si uvedomiac, že ich desať poslancov svojimi hlasmi na prijatie uznesení nestačí a do riadiacich orgánov TAVOS-u nakoniec s výnimkou Adriany Drahovskej (SpP) odporučili primátora Miloša Tamajku. Tému zástupcov mesta v letiskovej spoločnosti nakoniec ani neotvorili.

Poslanci z klubu SpP sa v rámci štvrtkového rokovania snažili aj zbaviť viny z udalostí, ktoré sa udiali v súvislosti s TAVOS-om po zastupiteľstve vo februári minulého roka, na ktorom iniciovali uznesenie, na základe ktorého mal Tamajka na valnom zhromaždení TAVOS-u navrhnúť z riadiacich orgánov vodární odvolať samého seba a ponúknuť náhradu, poslanca za SpP Jozefa Malíka. Toto uznesenie z produkcie SpP sa však stalo podkladom pre kroky trnavského primátora Bročku a v rámci valného zhromaždenia v máji minulého roka Tamajku odvolal. A že to bolo práve na základe impulzu tohto piešťanského poslaneckého uznesenia, nám Bročka v rozhovore minulý rok aj potvrdil: „Poslanci piešťanského mestského zastupiteľstva schválili návrh na odvolanie Miloša Tamajku z dozornej rady, kde je predsedom. Mne neprekáža, že toto uznesenie Tamajka nepodpísal. Ja aj na základe tohto uznesenia predložím na mimoriadnom valnom zhromaždení návrh na jeho odvolanie z dozornej rady.“

Chúťky na funkcie im stopli zvyšní poslanci



Od februára 2016 do mája toho istého roka však SpP stihlo zvládnuť politický kotrmelec a zo „zúrivého“ kritika vedenia mesta sa jeho poslanci stali Tamajkovými spojencami, a tak na svojom februárovom uznesení už prestali trvať. To Bročka voči Piešťanom aj zneužil a naplnil len časť ich uznesenia o odvolaní Tamajku, ale zástupcom z Piešťan ho nenahradil. V dôsledku toho druhý najväčší akcionár vodární, Mesto Piešťany, stratil zásadný vplyv na ich chod.

Po roku Hudcovič už nie je viceprimátorom a ani Tamajkovým spojencom, a tak spoločne s poslaneckým klubom SpP svoje nominačné chúťky na funkcie znovu oprášil a cestou zákulisných rokovaní, a to evidentne aj v spolupráci s trnavským primátorom, sa ich pokúša obnoviť.

Po strate jedného poslaneckého hlasu, a teda aj straty väčšiny v zastupiteľstve, sa však bez podpory poslancov mimo klubu SpP situácia spred roka už nemôže zopakovať. A to, že ich v nominačných chúťkach na funkcie zvyšok poslancov nepodporí, dali vo svojich vystúpeniach takmer všetci aj jasne znať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 23. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel