Pohotovosť mnohí ľudia zneužívajú

  • Spravodajstvo
  • 16. augusta 2017, 08:14
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Vláda pred časom odsúhlasila zvýšenie poplatkov za pohotovostné lekárske služby z doterajších necelých dvoch eur na desať. Ak sa tento návrh bude pozdávať i členom parlamentu, od polovice budúceho roka budú platiť viac i pacienti v piešťanskej Nemocnici Alexandra Wintera.

Prísť v súčasnosti vo večerných hodinách alebo v dňoch pracovného pokoja na chirurgickú či internú pohotovosť je v mnohom beh na dlhé trate. A nie preto, že by lekári neošetrovali alebo kávičkovali, ale z toho dôvodu, že pacienti prichádzajú v hojných počtoch, aj keď rýchle ošetrenie vlastne nepotrebujú.

Pacienti by na pohotovosť mali prichádzať v akútnych prípadoch.

V čakárni tak sedia ľudia s dvoj-trojdňovým ochorením len preto, aby si nemuseli brať voľno v práci, prípadne sa im so starším úrazom nechce čakať u všeobecného lekára na výmenný lístok. Dokonca je tu aj skupina občanov, ktorí využívajú rýchlu zdravotnú pomoc ako taxík zadarmo na príchod na pohotovosť.
„Chirurgická a interná urgentná pohotovostná služba sú dlhodobo zaťažované nadmerným množstvom pacientov. Tí si musia vyčkať v rade vtedy, ak ich je veľa, pričom platí, že absolútnu prednosť majú život ohrozujúce stavy,“ uviedol Filip Barbarič, námestník riaditeľa nemocnice pre hospodársko-technickú činnosť.
Napriek tomu, že pacienti vo väčšine nemajú zdravotnícke vzdelanie, a teda nedokážu sami sebe stanoviť diagnózu, treba nutnosť pohotovostného ošetrenia triezvo zhodnotiť. „Stále sa hovorí o tom, že napríklad začínajúca teplota 37 stupňov, kašeľ, nádcha, chronické bolesti krížov alebo opití ľudia na pohotovosť nepatria,“ skonštatoval námestník riaditeľa.
Vláda sa zneužívaniu systému snaží zamedziť novelou zákona, ktorá má zdvihnúť poplatok za pohotovostné ošetrenie z 1,99 eur na 10 eur. Tento poplatok sa pritom nebude týkať chorých, ktorí neodkladnú zdravotnú starostlivosť naozaj potrebujú.
Na urgente teda pôjde o ľudí s čerstvými úrazmi, tých, ktorým sa venujú viac než dve hodiny, alebo ľudí s nutnosťou hospitalizácie. Oslobodenie sa nebude týkať ľudí pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok.
Ak sa tento návrh bude pozdávať aj poslancom národnej rady, do platnosti by mal vstúpiť v polovici budúceho roka. Pomôže to však odľahčiť aj situáciu v nemocnici kúpeľného mesta? „Teraz je poplatok 1,99 eur a neodrádza to ľudí, ktorí nepotrebujú ošetrenie na pohotovosti. Myslím si, že zvýšením poplatku sa zneužívanie pohotovostí čiastočne obmedzí zo začiatku, ale potom sa to vráti do starých koľají,“ dodal F. Barbarič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava