Pochybenia pri narábaní s financiami na radnici

  • Spravodajstvo
  • 20. apríla 2016, 13:12
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Mestský kontrolór opäť zistil pri narábaní s verejnými prostriedkami mesta zákonné pochybenia. Tentoraz si zobral na mušku podivné platby mestskou kartou, odhalené Piešťanským týždňom. Vedenie mesta Petrovi Konečnému vysvetľovalo i to, či si pod reprezentačným účelom jej použitia predstavuje aj platbu za krevetové špeciality v bratislavskom zariadení rýchleho občerstvenia.

Marcová kontrola sa zamerala na dodržiavania a uplatňovania všeobecne záväzných právnych predpisov a interných smerníc mesta pri použití výdavkov na reprezentačné a propagačné účely, uhrádzaných napríklad aj platobnou kartou. „Subjekt verejnej správy je oprávnený uhrádzať zo svojho rozpočtu v nevyhnutnom rozsahu aj výdavky na reprezentačné a propagačné účely,“ píše v úvode správy P. Konečný.

Samotné kúpeľné mesto ešte v roku 2013 prijalo vlastnú smernicu, podrobnejšie definujúcu účelnosť použitia primátorovho reprezentačného fondu. „Oficiálna návšteva je tuzemská alebo zahraničná delegácia, rokujúca so zástupcami mesta o dôležitých spoločenských alebo hospodárskych otázkach. Za pohostenie pri oficiálnych návštevách sa považuje spoločný obed, večera, recepcia. Za občerstvenie sa podľa povahy a dĺžky trvania akcie považuje káva, čaj, nealkoholické nápoje, víno, jedlo. Pobyt oficiálnych hostí je spojený aj s výdavkami na ich uvítanie, ubytovanie, stravovanie, dopravu, tlmočenie, vstupné na kultúrne a spoločenské podujatia,“ rozmieňa na drobné spôsob utrácania verejných peňazí na reprezentačné účely interný dokument a zdôrazňuje, že o ich použití rozhoduje výlučne primátor.

Za rok 2015 sa z platobnej karty stiahlo 3785,09 eur na úhradu 16 platieb napríklad počas otvorenia letnej kúpeľnej sezóny, ale i drobné úhrady v Penzióne DIANA, Chateau Krakovany a rovnako za krevety v zariadení rýchleho občerstvenia NordSee EUROVEA v Bratislave.

Kontrolór konštatoval, že minimálne v dvoch prípadoch úhrady neboli vykonané v súlade zo zákonom a raz aj v rozpore s vnútornou smernicou mestského úradu. Odporučil prijať novú internú normu, upravujúcu pôsobnosť osôb k výkonu základnej finančnej kontroly a zabezpečujúcu dôslednejšiu kontrolu plnenia tejto povinnosti vedúcimi zamestnancami mesta.

Radnica kontrolórovi oznámila prijaté opatrenia, aby sa podobné lapsusy neudiali. Medzi ne patrí vyhotovenie novej smernice na používanie reprezentačného fondu primátora a platieb bankomatovou kartou, pričom mestský úrad predbehol dobu a vraj ešte v januári školil podľa nej svojich zamestnancov.

Či na používanie reprezentačného fondu a narábanie s mestskou platobnou kartou preškolili M. Tamajku a M. Hyneka, keďže školiť zamestnancov na požívanie niečoho, k čomu prístup nemajú je nelogické, ostáva zahalené tajomstvom. Hovorkyňa Eva Bereczová totiž prechádza bez povšimnutia otázky, nevyhovujúce mestskej propagande, a konanie v rozpore so zákonom v zmysle zistení hlavného kontrolóra je pre ňu len administratívnym pochybením.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 19. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava