Plagáty nalepili bez povolenia, zaplatia mastnú pokutu?

  • Spravodajstvo
  • 24. augusta 2016, 10:40
  • Autor:vd

Nielen na zastávkach autobusu, ale i na reklamných plochách súkromného prevádzkovateľa visia od polovice augusta bielo-čierne plagáty lákajúce na trenčiansky open air festival. Ľudia, čo ich tam lepili, porušili všeobecne záväzné nariadenia mesta. Za reklamu treba v Piešťanoch platiť. Konali teda protizákonne. A hoci sa za vinníkov organizátor festivalu ospravedlnil, zdá sa, že zodpovednosť je v jeho prípade iba forma. Ani po prísľube a opakovaných výzvach plagáty neodstránil.

Výlepové plochy sú totiž spoplatnené – nielen tie, čo prevádzkuje mestské kultúrne stredisko za účelom propagácie rôznych akcií, ale aj veľkoplošné podsvietené reklamné bannery, takzvané citylighty, či informačné tabule, inštalované po celom území mesta. V prípade mestských vývesných plôch nemusí organizátor za upútavky na svoje akcie platiť, ak ide o takzvané sociálne projekty. Čiže charitatívne a humanitárne podujatia, aktivity na ochranu životného prostredia, prírody a zdravia ľudu a plagáty, ktoré informujú o podujatiach, ktorých spoluorganizátorom je mesto.

Celkom inak spoločnosť vníma, ak sa na výlepových plochách objaví napríklad zúfalá výzva rodiny, ktorá hľadá zmiznutú Piešťanku, dcéru, manželku a matku dvoch detí. Tu prevažuje silný sociálny moment, pretože ide o záchranu života človeka.

Ak však ide o festival, ktorý je organizátorom spoplatnený, alebo sa mu náklady vrátia obchodnou činnosťou, napríklad predajom nápojov či občerstvenia, je lepenie plagátov bez povolenia zakázané.

Spomínané nepovolené lepenie plagátov z polovice augusta zachytila aj kamera mestskej polície a na základe toho kontaktovali muži zákona organizátorov podujatia. „Plagáty som nevešal ja, lepili ich tam iní ľudia. Ale polícii som sľúbil, že všetky odstránime. Len neviem, kde všade ich polepili. Ak by ste ešte o nejakých vedeli, zatelefonujte nám, postarám sa o to, aby boli odstránené,“ sľuboval Piešťanskému týždňu organizátor Adam Bajo z agentúry Magic Events production z Novej Dubnice.

A keďže slovo robí chlapa, novinári mu uverili. A nielen oni. Aj mestskí policajti a tiež prevádzkovateľ reklamných bannerov, ktorý dotyčnému mužovi z novodubnickej agentúry až trikrát oznámil, že jeho plagáty prekrývajú reklamno-orientačnú tabuľu pri okružnej križovatke Krajinská-Dubčeka a tiež citylight pri letisku. Prokuristka piešťanskej informačnej spoločnosti INFO plagát, Stanislava Vičanová, napísala organizátorovi festivalu takýto e-mail: „Od pondelka 15. augusta je naša firma INFO plagát s vami v kontakte. Bohužiaľ, plagáty stále nie sú odstránené napriek tomu, že mali byť pôvodne odstránené do stredy 17. augusta, následne do štvrtka 18. augusta. Na základe telefonického rozhovoru z piatka 19. augusta, ktorý sa práve uskutočnil (12.46 h), vás týmto žiadam o okamžité odstránenie plagátov z našich plôch. Vzhľadom k uvedenej skutočnosti som upovedomila mestskú políciu a taktiež Mesto Piešťany.“

Vinník nereagoval. Ešte v sobotu 20. augusta popoludní bielo-čierne plagáty viseli tam, kde nemali – bol nimi doslova oblepený banner pri letisku aj tabuľa pri Kruhovke. „Vieme o tomto vylepovaní plagátov a prípad je momentálne v štádiu riešenia. V zmysle priestupkového zákona je na doriešenie spravidla tridsať dní až dva roky,“ informoval nás náčelník Mestskej polície v Piešťanoch, Marcel Mihalik.

Viac sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 23. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín