Plač zvierat konečne vyslyšaný

  • Nezaradené
  • 3. februára 2016, 13:58
  • Autor:pror

Na Vážskom ostrove v Piešťanoch v stredu 27. januára predpoludním na podnet Piešťanského týždňa zasahovala kriminálna polícia spolu s veterinármi. Po rokoch nikam nevedúcich správnych konaní voči nezodpovednej chovateľke psov a koní konečne došlo k zabaveniu vyhladovaných a zlým zdravotným stavom zúbožených zvierat.

Už roky obyvateľov i návštevníkov Piešťan, prechádzajúcich z Bodony cez železný most na Vážsky ostrov, hneval pohľad na zúbožené zvieratá za ohradou hneď za mostom pod cestou. Psy živorili len z toho, čo im z ľútosti doniesli okoloidúci, a kone si po prelomení ohrady nachádzali potravu v okolitých žrebčínoch.

Rozhorčeným obyvateľom nepomáhali sťažnosti u kompetentných, a ak si dovolili vyhladované zvieratá prikŕmiť, často sa stretli s agresivitou majiteľky alebo sporadických hostí Ranchu Cawalero.

Náprava neprichádzala, a preto sa obyvatelia kúpeľného mesta obrátili na redakciu Piešťanského týždňa. O riešenie sme telefonicky požiadali Jána Šišku z Regionálnej veterinárnej správy v Trnave. Reakcia prišla takmer okamžite. „Po vašej informácii pretiekla posledná kvapka mojej trpezlivosti. Až sa hanbím, že ‘štvorsemestrová‘ študentka veteriny sa takmer stala našou kolegyňou,“ opisuje nahnevane J. Šiška.

Na druhý deň dorazili na Vážsky ostrov policajní vyšetrovatelia, pracovníci trnavskej Regionálnej veterinárnej správy, ale i zamestnanci piešťanského útulku Slobody zvierat s riaditeľkou Ľubomírou Balekovou. Na kone sa prišiel pozrieť aj chovateľ z Nitry a prejavil záujem ich dočasne prichýliť. „Jeden má na tele zapálené neošetrené rany. Druhý je slepý na jedno oko a druhé má zahnisané. Stav kopýt oboch môžem prirovnať k ľuďom trpiacim pre vrastený dvojcentimetrový necht na palci nohy. Poník je na tom relatívne najlepšie, ale je tiež podvyživený v zlom zdravotnom stave. Pôjdu do karantény na vyšetrenie krvi, či ich telá neskrývajú niečo, čo na pohľad nevidieť,“ vysvetlil chovateľ zároveň so žiadosťou o nezverejnenie svojho mena.

Dva slovenské teplokrvníky a jeden poník už čakajú na prevoz do karantény. Snaží sa ho zabezpečiť trnavská veterinárna správa.

Vychudnuté psy odobrali pracovníci útulku.

Dva štvorročné chlpáče, zrejme súrodenci, kríženci pitbulla, a desaťročný kedysi statný Max, si už užívajú pohodlie v náhradnej starostlivosti, kam ich umiestnili pracovníci útulku.

Veterinári takmer súčasne so zabavením zvierat otvorili správne konanie voči majiteľke Ranch Cawalero a podľa slov J. Šišku ju zrejme čaká v zmysle zákona trest najvyšší – zákaz chovu zvierat na dva roky. „Vymožiteľnosť správnych pokút je v tomto prípade nulová a nemá význam,“ dodal veterinár.

Osud týraných zvierat z Ranchu Cawalero budeme naďalej sledovať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 2. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava