Piešťany získali dotáciu na kompostáreň

  • Spravodajstvo
  • 23. februára 2017, 10:49
  • Autor:SITA

Mesto Piešťany získalo nenávratný finančný príspevok 1,6 miliónov eur na vybudovanie kompostárne. Samospráva sa bude na projekte podieľať spolufinancovaním vo výške 85-tisíc eur. O schválení príspevku ministerstvom životného prostredia informovala hovorkyňa Piešťan Eva Bereczová.

Kompostáreň bude zameraná na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Kapacita zariadenia má byť 4800 ton za rok, výstupom bude kompost v objeme približne 2880 ton ročne. Mesto v súčasnosti vlastnú kompostáreň nemá, za odvoz a likvidáciu odpadu platí externej spoločnosti. Bioodpad je odvážaný na skládku v Bernolákove, čo stojí približne 100-tisíc eur ročne. Vybudovanie kompostárne by preto podľa Bereczovej v budúcnosti malo mať vplyv aj na zníženie poplatkov za komunálny odpad.

Cez operačný program Kvalita životného prostredia sa Piešťanom podarilo za ostatné mesiace získať viac ako tri milióny eur. Okrem projektu kompostárne nedávno uspel aj projekt vybudovania zberného dvora, na ktorý samospráva získala nenávratný finančný príspevok takmer 1,5 milióna eur. Obe stavby vzniknú v priestoroch bývalého Zväzarmu na Žilinskej ceste a kúpeľné mesto tak získa nové centrum odpadového hospodárstva. Výstavba má byť dokončená do polovice roka 2018.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 21. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava