Piešťany sa pripojili k združeniu Zelená cesta

  • Spravodajstvo
  • 6. apríla 2017, 08:36
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťany sú o krok bližšie k výstavbe cyklochodníka do Vrbového cez Trebatice a Krakovany. Na minulotýždňovom zastupiteľstve schválili vstup kúpeľného mesta do združenia miest a obcí s názvom Zelená cesta. Tento proces sa však rodil i v búrlivej diskusii najmä odporcov vedenia cyklochodníka v telese od roku 1978 nepoužívanej železnice. Názory proti stavaniu cyklistickej cesty týmto spôsobom zastupoval najmä piešťanský poslanec Petr Veverka.

Združenie miest a obcí Zelená cesta má jednotne zastupovať zúčastnené mestá a obce pri prípravách a spracovaní projektovej dokumentácie či žiadosti o štátnu dotáciu, ale i v rámci komunikácie s ministerstvom dopravy. Jeho náplň činnosti, ako aj dôvody, prečo práve má viesť cyklochodník v telese železnice, prišiel pred mestských poslancov vysvetliť Juraj Valo, starosta Trebatíc. Poslancom hlavne zdôraznil, že cyklotrasa sa plánuje minimálne už od roku 2009. Za ten čas sa preskúmalo mnoho možností a spôsobov, ako ju vybudovať. Poľné cesty, ktoré dnes slúžia ako možnosť dostať sa bicyklom do obcí na západ od Piešťan, cestami ani nie sú. V skutočnosti sú to len ujazdené polia, slúžiace ako obslužné komunikácie poľnohospodárom a v katastrálnych mapách nejestvujú.

Výstavba pozdĺž železnice tiež nie je možná. Železnica má v zmysle zákona na obe strany trojmetrový ochranný obvod, v ktorom sa osoby môžu oficiálne pohybovať len po preskúšaní z predpisov o bezpečnosti a ochrany zdravia pri pohybe na železnici a v prípade výstavby chodníka v tomto pásme by každý i náhodný cyklista musel mať u seba platný doklad o takomto preskúšaní, inak by mohol byť z chodníka pracovníkom železníc minimálne vykázaný.

J. Valo poukázal tiež na skutočnosť, že nápady, ktoré odzneli najmä zo strany ľudí zoskupených okolo občianskeho združenia Čango a poslanca Veverku, to jest postaviť cyklochodník vyplnením koľajiska so zachovaním koľajníc, tiež nie sú reálne. Takáto železnica by sa musela prekategorizovať na špeciálnu trať a stavebne odpojiť od sietí železníc Slovenskej republiky.

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva predstavitelia vrbovskej radnice vedení jej viceprimátorom Štefanom Kubíkom tiež odprezentovali fotografie, ktoré dokumentujú súčasný stav železnice. Poukázali tým i na fakt, že obslužné staničné budovy po jej trase sú už dávno v rukách súkromníkov prestavané na rodinné domy či víkendové chaty. Na aktuálnych snímkach tiež vysvetlili, v akom dezolátnom stave sa nachádza samotného koľajisko. Na nich bolo jasne vidieť pokrútené koľajnice, zhnité a spráchnivené pražce, ako aj množstvo chýbajúcich kovových spájacích prvkov, ktoré koľajnicu držali k pražcom prichytenú. Tento fakt označili za doslovne nebezpečný aj pre príležitostnú premávku vláčika a drezín, ktoré tu organizuje práve občianske združenie Čango.

Poslanec P. Veverka časť argumentov označil ako dezinformáciu, technický stav železnice za vinu ministerstva. Jeden z jeho podporovateľov, ktorý dostal príležitosť so svojím názorom vystúpiť počas bodu rokovania, keď na vyjadrenia dostáva priestor aj široká verejnosť, pri argumentácii doširoka od podstaty problematiky železnice či cyklotrasy označil slovenské deti za „najsprostejšie“ v Európe. Týmto výrazom vyvolal značnú nevôľu mestských poslancov a poniektorí opustili svoje miesta v laviciach a odišli do postranných častí rokovacej sály.

I keď s dotazmi, na ktorých sa poslancom dostalo aj odpovedí, nakoniec zmluvu o zriadení združenia pod názvom Zelená cesta odsúhlasili. Podľa tejto zmluvy a zámerov už teraz zjednotených miest a obcí má cyklotrasa vzniknúť v telese súčasnej nefunkčnej železnice. Suma na jej výstavbu je odhadovaná na niečo okolo 700-tisíc eur. Obce a mestá sa tiež dohodli, že ak by na tento zámer nedostali dotáciu, cyklochodník postavia z finančných prostriedkov svojich rozpočtov, a to nie pomerovo podľa počtu obyvateľov, ale každý zo štyroch zúčastnených rovným dielom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj