Piešťanské tradičné športy bez záujmu vedenia mesta

  • Kanoistika / Šport
  • 25. augusta 2016, 08:52
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Vodácky šport patrí v Piešťanoch k najúspešnejším, no podpory od radnice sa mu dostáva len minimálne. Klub TJ Sĺňava združuje oddiel veslárov, jachtárov a kanoistov. A úspechy, ktoré dosahujú, prezentujú dobré meno kúpeľného mesta na mnohých svetových podujatiach. V ich radoch vyrástli olympionici, medailisti na svetových šampionátoch a v súčasnosti je ich najžiarivejšou hviezdou majster Európy v skife ľahkých váh Lukáš Babač, ktorému olympiáda v Riu unikla len o pomyselný vlások, a všetko si tak ide vynahradiť na svetový šampionát na sklonku augusta.

Piešťanskú lodenicu a pre veslárske športy ideálne vody Sĺňavy objavili už aj zahraniční športovci. Pre svoje letné sústredenie si Piešťany za miesto pobytu vybrali vodáci z najväčšieho klubu z rakúskej Viedne a slovami chvály na podmienky, ktoré tu našli, veru nešetril Michael Platzer, tréner veslárskeho klubu STAW Wien: „O Piešťanoch a miestnom veslárskom klube sme sa dozvedeli pred dvomi rokmi na našich pretekoch vo Viedni, na ktorých sa zúčastnil. Keď sme vtedy hľadali vhodné miesto na usporiadanie nášho letného sústredenia, spomenuli sme si aj na vašich veslárov a na mape sme našli, kde sa Piešťany nachádzajú a aké majú podmienky na veslovanie. Skutočnosť je však oveľa lepšia ako sme dovtedy videli len z fotiek a internetu. Preto sme sa po roku opäť vrátili a radi prídeme zasa. Veľké jazero a naviac s možnosťou tréningu na kanáli dáva športovcom príležitosť nepretržite veslovať viac ako dvanásť kilometrov. To sú naozaj výnimočné podmienky. Veľkou výhodou je, že tu nechodia takmer žiadne výletné lode, teda okrem jednej, ktorá premáva v pravidelných intervaloch, v presne určenej dráhe a vôbec nenarušuje náš tréning. Ďalšou prednosťou sú ubytovacie kapacity, ktoré sú hneď vedľa lodenice. Peši sme v klube za tri minúty, sú tu výborné služby a srdeční ľudia nielen v klube, ale celkovo. O dostupnosti z Viedne ani nehovorím, cesta trvá len jedenapol hodiny aj s vlekom plným lodiek. Určite sa sem vrátime i na budúci rok, a to nielen na sústredenie, ale dozvedeli sme sa, že tunajší klub usporadúva v máji medzinárodnú regatu, na ktorej sa chceme v roku 2017 zúčastniť.“

Vodácky areál si obľúbili aj zahraniční športovci.

Aj napriek jedinečným prírodným podmienkam podpora od piešťanskej radnice pre tento tradičný šport kúpeľného mesta je vskutku biedna a niekoľkonásobne viac financií mesto od vodákov „skasíruje“, ako im pomôže. Svedčí o tom i fakt, že za stavby z infraštruktúry lodenice, ktorá slúži najmä na uskladnenie vodáckeho náradia, prípadne šatne, im mesto každoročne vyrúbi takmer päťtisíc eur na dani, čo je v podstate jedna štvrtina finančných prostriedkov potrebných na udržanie lodenice v stave, aby objekty zakrátko nevyzerali ako stredoveké zrúcaniny.

Viac sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 23. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava